Güneş'te dev kasırga: Dünya'dan 14 kat büyük

Astrofotoğrafçı Apollo Lasky tarafından çekilen görüntüleri paylaşan NASA, Güneş'te yaşanan kasırga hakkında "Dünya'dan 14 kat büyük" bilgisini verdi. Oluşan hortumun saatteki hızının 500 kilometre olduğu kaydedildi. Apollo Lasky, yıllarca Güneş'i izlediğini ve ilk defa böyle bir olayla karşılaştığını belirtti.

BİLİM-TEKNOLOJİ 23.03.2023, 10:43 Hakan Öksüz
Güneş'te dev kasırga: Dünya'dan 14 kat büyük

İçine 14 adet Dünya'nın sığabileceği bir Güneş kasırgasına ilişkin görüntüler, Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) tarafından paylaşıldı. Görüntüler, Güneş Dinamikleri Gözlemevi'nden geldi. Astrofotoğrafçı Apollo Lasky tarafından tespit edilen Güneş fırtınası nedeniyle oluşan hortumun saatteki hızının 500 kilometre olduğu kaydedildi. 

Uzunluğu 120 bin kilometreden fazla

Yüksek ısı ve plazmadan meydana gelen güneş fırtınası hortumunun uzunluğunun 120 bin kilometreden daha fazla olduğu belirtildi. Güneş fırtınasının gezegenimizden 14 kat daha büyük olduğu ifade edildi. 

Apollo Lasky: "Böylesini görmemiştim"

Güneş'i yıllardır izlediğini ancak daha önce böyle bir şeyle karşılaşmadığını kaydeden astrofotoğrafçı Apollo Lasky, "Olay, Güneş'in kuzey kutbunda dönüyor. Asla yavaşlamıyor ve dönmeyi bırakmıyor. Uzaya fırlatılan manyetik gaz bulutunun boyutu korkutucu derecede büyük." dedi.

Güneş'te ilginç olaylar

Güneş'te son dönemlerde meydana gelen olaylar, araştırmacı ve gözlemcilerin dikkatini çekiyor. Geçen ay Güneş'in kuzey kutbundan bir parçanın koptuğunu duyuran bilim insanları, "Dev bir plazma filamenti hızla fırladı ve girdap içinde dönmeye başladı. Güneş'in manyetik alanının tersine dönmesiyle ilgili bir durum." bilgisini verdi.

Yorumlar (0)