Güneş Sistemi'nin en içteki gezegeninden ilk görseller geldi

Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) BepiColombo uzay aracı, Güneş Sistemi'nin en içteki gezegeni olan Merkür'ün ilk fotoğraflarını gönderdi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 03.10.2021, 00:23
Güneş Sistemi'nin en içteki gezegeninden ilk görseller geldi

ESA ve JAXA'nın (Japon Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı) ortak projesi olarak Merkür'ün keşfi için görevlendirilen BepiColombo misyonu, gezegenden kaydedilen ilk fotoğrafları Dünya’ya gönderdi. Uzay aracının söz konusu görüntüyü gezegenin üzerinden geçtikten kısa bir süre sonra yalnızca 200 kilometre yükseklikteyken çektiği kaydedildi.

BepiColombo’nun gezegenin fotoğraflarını yan tarafında bulunan düşük çözünürlüklü bir izleme kamerası ile kaydettiği belirtildi. Paylaşılan ilk siyah-beyaz fotoğrafların akabinde ESA'nın ilerleyen günlerde daha fazla görüntü paylaşması bekleniyor.

Aralık 2025'te yörüngeye oturacak

Kontrolörler, BepiColombo'nun hızını kontrol etmeye yardımcı olmak adına Merkür'ün yer çekimini kullanarak bu tür 5 uçuş daha yapmayı planlıyor. BepiColombo'nun yeteri kadar yavaş hareket etmesi ve sonunda gezegenin etrafında istikrarlı bir yörüngeye oturması hedefine 2025 yılının sonunda ulaşılacağı öngörülüyor.

Leicester Üniversitesi'nden Dr. Suzie Imber, gezegende toplam 5 uçuşun maksadı, yörüngemizi değiştirmemize ve hızımızı yavaşlatmamıza yardımcı olabilmektir. Bundan birkaç sene sonra, Aralık 2025 tarihinde Merkür ve uzay aracımız aynı yerde ve aynı yöne doğru ilerleyecek." sözlerini sarf ederek, "Bu sürecin sonunda, uzay aracımızı ayırabilir ve yörüngeye oturtabiliriz." dedi.

Gezegenin gizemini çözecek

ESA ve JAXA tarafından geliştirilen BepiColombo'nun, Haziran 2023, Eylül 2024, Aralık 2024 ve Ocak 2025 tarihlerindeki diğer geçişlerinin akabinde aracın 2026 yılında yörüngeye düzenli olarak girmesi sağlanarak tam bilimsel operasyonlara başlanacak. Bu süreçte JAXA ve ESA, Merkür'de yörüngeye girdiklerinde ayrılarak farklı rollerde görev yapacak.

ESA'nın MPO (Merkür Gezegensel Yörünge Aracı), Merkür'ün yüzey yapısı ve bileşimi ile arazisini haritalamak adına veri toplamak için çalışacak. JAXA'nın MMO (Merkür Manyetosferik Yörünge Aracı) ise Merkür'ün manyetik alanını araştıracak, alanın güneş rüzgarı ile etkileşimini inceleyecek.

ESA'nın bilim danışmanı Prof. Mark McCaughrean, "Yörüngeye giriş yaptığımızda, gezegendeki manyetik alanı ve 450 dereceye kadar ulaşan sıcaklıklara sahip olmasına karşın yine de yüzeyinin bazı yerlerinde su bulunması olayını incelemeye başlayacağız." diye konuştu.

Gezegenin çok büyük bir metal çekirdeğe sahip olduğunu dile getiren McCaughrean, Merkür'ün kökeni hakkında çok büyük gizemlerin olduğunu ve BepiColombo'nun bu gizemleri çözmek için tasarladığını sözlerine ekledi.

Yorumlar (0)