Güneş rüzgârları, uyduların sonunu getirebilir!

Son aylarda Dünya'nın yörüngesinde bulunan uyduların derin dalışlar yaptığını bildiren bilim insanları, bunun sorumlusunun Güneş'te yaşanan olaylar olduğunu düşünüyor. Avrupa Uzay Ajansı'nın başlattığı "Swarm" adlı misyonun yöneticisi olan Dr. Anja Stromme, "Bu fenomenlerin artması halinde uyduları tamamen kaybedebiliriz." dedi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 05.07.2022, 12:41 Hakan Öksüz
Güneş rüzgârları, uyduların sonunu getirebilir!

Dünya'nın yörüngesinde bulunan uydular, haberleşme ve her türlü yayın hizmetlerinin sağlanması için kritik bir öneme sahip. Peki bu uydular, bir nedenden dolayı düşmeye başlasa ne olurdu? Bu durum, küresel çapta iletişimin kesilmesine ve yayın hizmetlerinin durmasına yol açardı. 

Bilim insanları tarafından yapılan son gözlemler, uyduların güneş rüzgârları nedeniyle yörüngesinden sapmaya başladığını ortaya koydu. Avrupa Uzay Ajansı (ESA), gezegenin çevresindeki manyetik alanların değişimini ölçmek için "Swarm" adı verilen bir misyon başlattı. Misyonda görevli araştırmacılar, atmosferde yaşanan değişimlere ilişkin verileri aktardı.

"Dalış mesafesi 20 kilometreye kadar çıktı"

Söz konusu misyonun yöneticisi olan Anja Stromme, yörüngedeki uyduların son aylarda daha derin dalışlar yaptığını belirtti. Stromme, "Uyduların Dünya'ya çekildiği mesafe son yıllarda yaklaşık iki buçuk kilometreydi. 2021'in Aralık ayından bu yana dalış mesafesi inanılmaz derecede arttı. Özellikle aralık ile nisan aylarında bu mesafe 20 kilometreye kadar çıktı. Bunun sorumlusu, yeni güneş döngüsü olabilir." dedi.

"Dünya'nın atmosferi yükseliyor, yoğun hava yukarı kayıyor"

Güneş'te meydana gelen patlamaların ve koronal kütle püskürmelerinin Dünya'nın yörüngesinde yer alan uyduları etkilediğini kaydeden Dr. Anja Stromme, "Halen daha bununla ilgili birçok fenomeni anlayabilmiş değiliz. Güneş'te yaşanan olaylar nedeniyle Dünya'nın atmosferi yükseliyor. Bu durum, yoğun havanın daha da yükseklere çıkmasına yol açıyor." ifadelerini kullandı.

"O bölgedeki havanın sürtünmesi arttı"

Yoğun havanın daha yükseğe çıkması nedeniyle uyduların bulunduğu bölgedeki sürtünmenin arttığını belirten Stromme, "Uyduların son aylarda yavaşlaması ve Dünya'ya doğru dalışa geçmesinin, bununla ilişkili olduğunu düşünüyoruz. Alçalmanın devam etmesi halinde uyduları tamamen kaybedebiliriz." şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)