Günde 8 saatimizi internette geçiriyoruz

İnternet hayatımızın büyük bir bölümünü oluşturuyor. Artık bütün işlerimizi fiziksel olarak halletmek yerine internette çevrimiçi olarak hallediyoruz. Son zamanlarda yayınlanan bir rapor dünyadaki internet ve sosyal medya kullanımına dair şaşırtıcı gerçekleri gün yüzüne çıkardı. İnternet en fazla Güney Afrika ve Filipinlerde kullanılırken en çok kullanıcı sayısına sahip platform ise Facebook oldu. Raporun ayrıntıları haberin detayında yer alıyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 09.03.2022, 21:02 10.03.2022, 15:26
Günde 8 saatimizi internette geçiriyoruz

Yeni bir rapora göre, dünyanın dört bir yanındaki insanların çevrimiçi olarak harcadıkları süre, pandeminin ardından dikkat çekici bir şekilde arttı ve trendde herhangi bir yavaşlama belirtisi görülmedi. New York merkezli We Are Social ve sosyal medya yönetim şirketi Hootsuite tarafından yayınlanan "DİJİTAL 2022 – Global Genel Bakış" başlıklı rapor, internette ve sosyal medya platformlarında geçirilen günlük süre de dahil olmak üzere dijital trendler hakkında bilgileri paylaştı. Raporda tüm cihaz kullanıcıları incelendi. Buna göre 16 ila 64 yaş arasında kalan kullanıcılarının günlük internet kullanımı 6 saat 58 dakika olarak ölçüldü.

Güney Afrika internette en çok vakit geçiren ülke

Raporda, Güney Afrikalıların gün içinde en uzun süre internette vakit geçiren ülke olduğu ve ülkenin çalışma çağındaki internet kullanıcılarının her gün çevrimiçi teknolojileri kullanarak günde ortalama 10 saat 46 dakikayı internette geçirdikleri belirtiliyor. Güney Afrika’nın ardından internette en çok zaman geçiren ülke ise Filipinler oldu. Filipinler günde 10 saat 27 dakikalarını internette geçiriyor. Raporda şu ifadelere yer verildi:

"Filipinliler ve Güney Afrikalıların sosyal medyayı iş için kullanma olasılıkları küresel ortalamadan çok daha fazla, her iki ülkede de 16 ila 64 yaş arasındaki internet kullanıcılarının üçte birinden fazlası sosyal medyanın profesyonel faaliyetlerinde rol oynadığını gösteriyor."

Japonya 4 saat 26 dakika ile internette en az zaman geçiren ülke

Brezilya, Kolombiya, Arjantin, Malezya, Tayland, Meksika, Endonezya, BAE, Tayvan, Suudi Arabistan, Mısır, Türkiye, Portekiz, Rusya, İsrail, Singapur, Hindistan, Romanya ve ABD gibi ülkeler de yine ortalamanın üzerinde zaman harcıyor. Türkiye’deki kullanım sayısı ise günlük 8 saat olarak belirlendi. Japonya'daki insanlar ise günlük ortalama 4 saat 26 dakika süre ile internette en az vakit geçirenler oldu.

İnternet çok farklı amaçlarla kullanılabiliyor

Rapora göre interneti kullanmanın başlıca nedenleri arasında bilgi bulma; arkadaşlar ve aile ile iletişimde kalmak; haber ve olaylardan haberdar olmak; videolar, TV programları ve filmler izlemek; işlerin nasıl yapılacağını araştırmak; yeni fikirler bulmak; müziğe erişme ve müzik dinleme; ürün ve markaları araştırmak; ve boş zaman doldurma ve genel tarama yer alıyor. Raporda sıralanan diğer önemli kullanımlar eğitim ve çalışmayla ilgili amaçlardı. Bunlar arasında yerleri, tatilleri ve seyahatleri araştırmak; sağlık konularını ve sağlık ürünlerini araştırmak; finans ve tasarruf yönetimleri hakkında bilgi edinmek; oyun oynamak; işle ilgili araştırma yapmak; yeni insanlarla tanışmak; günlük yaşamı organize etmek; görüşlerin paylaşılması; ve işle ilgili ağ oluşturmak.

Sosyal medya kullanıcıları 4.5 milyarı geçti

Öte yandan günümüzde telefon ve internet kullanımının büyük bir kısmını sosyal medya uygulamaları alıyor. Geçtiğimiz günlerde paylaşılan bir raporda yer alan verilere göre dünyada sosyal medya kullanan insanların sayısının 4.5 milyarın üzerinde yer alıyor. Rapora göre dünya genelinde sosyal medya kullanıcılarının sayısı bir önceki yıla göre %10 artarak 2022'de 4,62 milyara ulaştı. New York merkezli We Are Social ve sosyal medya yönetim şirketi Hootsuite'in raporuna göre bu rakam dünya nüfusunun %58,4'üne eşit.

Facebook en çok kullanıcının yer aldığı platform

2,91 milyar kullanıcıyla Facebook, Ocak ayında dünyanın en çok kullanılan sosyal medya platformu unvanını aldı. Onu 2,56 milyar kullanıcı ile YouTube, 2 milyar ile WhatsApp, 1,48 milyar ile Instagram, 1,26 milyar ile WeChat ve 1 milyar ile TikTok izledi. Rapor sosyal medyanın günde ortalama 2 saat 27 dakika ile bağlantılı medya sürelerinde en büyük paya sahip olduğunu da gösteriyor. İnsanların sosyal medyada geçirdikleri süre, geçen yılın aynı dönemine göre günde 2 dakika ya da diğer bir deyişle %1,4 arttı. Ancak, sosyal medyanın toplam internet süresindeki payı, pandeminin başlangıcından bu yana, özellikle insanların çeşitli yeni çevrimiçi etkinlikleri benimsemesi sebebiyle biraz düştü.

En çok zaman Youtube’da geçiriliyor

YouTube, Android telefonlarda sosyal medya uygulamalarında en fazla zaman geçirilen yer olarak dikkat çekiyor. Platform aynı zamanda neredeyse tam bir gün olan 23,7 saat ile kullanıcıların bir ayda en çok zaman geçirdiği yer. Bunu toplam harcanan zaman açısından 19,6 saat ile Facebook ve TikTok, 18,6 saat ile WhatsApp ve 11.2 saat ile Instagram izledi. Öte yandan rapor, 16-64 yaş arası kullanıcılar arasında cep telefonlarında internette en fazla geçirilen zamanın 5 saat 47 dakika ile Filipinler'de olduğunu ortaya koydu.

HABERNEDİYOR.COM / TAYFUR BAL - ÖZEL HABER

Yorumlar (0)