Görünmeyen tehditler, HAVELSAN'ın İHA'sı ile tespit edilecek

HAVELSAN; biyolojik, kimyasal, nükleer (KBRN) ve radyolojik risk durumlarının tespiti ve koruyucu önlemlerin hızlı bir şekilde alınmasına yönelik olarak geliştirdiği milli teknolojileri, İHA'lara (insansız hava aracı) entegre etti.

BİLİM-TEKNOLOJİ 18.01.2021, 01:21 19.01.2021, 12:42
Görünmeyen tehditler, HAVELSAN'ın İHA'sı ile tespit edilecek

Nükleer risk olayları; kasıtlı, kaza yolu ile ya da doğal afetler neticesinde tehlikeli maddelerin etrafa yayılarak çevre ve insan üzerinde öldürücü etkiler oluşmasına sebep oluyor.

Hibrit ve yoğun bölgesel çatışma ortamı, terör saldırıları, endüstri ve sanayi bölgelerinde meydana gelen gelişmelerin KBRN tehdit ve tehlikelerini yükseltmesi gibi gelişmeler, bu alanda savunma kabiliyetinin geliştirilmesini, riskleri düşürmek için gerekli önlemlerin alınmasını mecburi kılıyor.

Türk savunma sanayisi firması HAVELSAN, bu gereksinimden yola çıkarak, komuta kontrol sistemlerinde elde ettiği deneyimi, KBRN savunması alanında kullandı. Firma, sivil ve askeri tüm unsurların gereksinimlerini aynı çatı altında karşılayacak uçtan uca çözüm sağlayan bir KBRN ürün ailesi meydana getirdi.

Zorlu operasyon koşulları için tasarlandı

Firma, KBRN tehlikelerin bölgede tespiti ile başlayan ve karar kılıcıların önüne KBRN taktik resminin konulmasıyla süren 'KBRN Olay Yeri Yönetimi' prosesinde çözüm için çok sayıda otonom keşif sistemleri oluşturuyor.

Bu maksatla daha evvel insansız kara taşıtından yararlanan HAVELSAN, bu defa geliştirdiği teknolojileri bir İHA'ya senkronize etti. Söz konusu otonom keşif sistemi, KBRN keşif ekosistemine, operasyonların sınırlandığı zorlu harekat koşullarında bütünleyici bir keşif birimi olarak hizmet sunmak üzere geliştirildi.

Test aşamalarını başarılı bir şekilde geçen sistem, zaman çizelgesine paralel olarak meydana getirilen keşif düzeninde ve uçuş paterninde görev alıyor.

Bahse konu sistem, uzaktan tespit cihazlarıyla gerçekleştirilen algılamada karşılaşılan hatalı ölçüm riskini noktasal tespit cihazları ile gerçekleştirdiği ölçümlerle minimuma indiriyor.



Yorumlar (0)