Görme bozukluğunu tarihe karışıyor! Yeni bir yöntem keşfedildi

Bilim insanları, 10 yıla yakın bir süredir üzerinde çalıştıkları biyosentetik kornea implantı için müjdeli gelişmeyi duyurdu.

BİLİM-TEKNOLOJİ 15.08.2022, 15:38 15.08.2022, 16:36
Görme bozukluğunu tarihe karışıyor! Yeni bir yöntem keşfedildi

Hayvanlardan elde edilen jelatin, sağlık ve gıda sektörü başta olmak üzere pek çok farklı alanda kullanılıyor. 

Çalışmanın deneme süreci başarılı

Bilim insanları, domuz derisinden aldıkları kolajan ile kornea implantı üretti. Kornea nakli problemini ortadan kaldıracağı belirtilen implantın denemeleri başarılı bir şekilde sonuçlandı.

14’ü deneysel prosedürden önce tamamen kör olmak üzere 20 gönüllüde implantı test eden bir denemenin sonuçları Nature Biotechnology dergisinde yayınlandı. 20 gönüllünün tamamının görme yetisini tamamen geri kazandığı ve ameliyatın ardından hiçbir yan etki yaşamadığı bildirildi.

Kolajenden kornea implantı üretildi

Her sene bir milyonu aşkın kişinin kornea sebebiyle görme bozukluğu yaşadığı biliniyor. Gözü çevreleyen ve ince olan kornea, kendini yenileyemiyor.

Kornea sebebiyle görme problemi yaşayan kişiler, donörlerden alınmış olan kornealar ile yeniden sağlığına kavuşabiliyor. Bununla beraber, 70 kişiden yalnızca birinin kornea nakli için donör bulabiliyor. Kornea nakli bekleyen milyonlarca insan, geliştirilen yeni tedavi yöntemiyle görme yetilerini yeniden kazanabilecek.

Çalışmanın 10 yıldır devam ettiğini söyleyen bilim insanları, biyosentetik korneaların donör kornealarının yerini alabileceğini ortaya koydu. İnsanlardan daha önce elde edilen kolajenler ile deneme yapan ekip, domuzdan sağlanan implantın daha kolay bir şekilde üretildiğini açıkladı.

Biyosentetik kornealar, donörlerden alınmış olanların tersine neredeyse iki yıl güvenli bir biçimde saklanabiliyor. Araştırmacılar, üretilen implantların insan korneasına yakın olduğunu söylüyor.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Neail Lagali, “Seri üretime uygun, 2 seneye kadar saklanabilen bir implant geliştirdiğimiz için oldukça mutluyuz. Böylece daha çok kişinin görme problemi biyomateryal ile ortadan kalkacak. Kornea dokusu bulma problemi ve diğer göz hastalıkları için önemli bir adım olduğuna inanıyorum.” sözlerini kullandı.

Yorumlar (0)