Google’dan kürtaj hamlesi: Kliniğe giden kadınların verisini silecek

ABD Yüksek Mahkeme’si kürtajı anayasal olmaktan çıkarmıştı. Kararın sonrasında Joe Biden, “Kürtajın hala yasal olmaya devam ettiği bölgelere giden kadınlar federal hükümet tarafından korunacak” dedi. Google ise bu konuyla ilgili hamle yaptı ve seyahat eden kadınların konum bilgisini sileceğini duyurdu.

BİLİM-TEKNOLOJİ 03.07.2022, 09:37 03.07.2022, 11:00
Google’dan kürtaj hamlesi: Kliniğe giden kadınların verisini silecek

ABD’nin ünlü teknoloji şirketi gelen Google, kadınların kürtaj kliniğine gitmeleri durumunda konum verilerini sileceğini açıkladı.

Kürtajla mücadele alanları oluştu

ABD Yüksek Mahkeme'si yakın bir zamanda kürtaj hakkını anayasal olarak koruyan 1973 yılına ait "Roe-Wade kararını" iptal etti.

Verilen kararla birlikte, bütün eyaletlerde kürtajın yasaklaması kolaylaşırken, bazı bölgelerde ise kürtaj klinikleri kapatılmaya başladı.

Kapatılmayan bazı eyaletlerdeki kliniklerde ise kürtaj hizmetlerini devam ettiriyor. Bu şekilde bazı bölgelerdeki klinikler kürtaj mücadele alanları durumuna geldi.

“Kürtaj için farklı eyaletlere giden kadınlar korunacak”

Kürtajın kısıtlandığı ya da yasaklandığı bölgelerde yaşayan kadınların, kürtajın yasal olduğu eyaletlere gitmek için bölge sınırlarını geçmek mecburiyetinde kalabileceğini dile getiren Joe Biden, “Biz hükümet olarak kürtajın yasaklandığı bölgelerde düşük yapmaya sebep olacak haplara kadınların rahat erişebilmesi için destekçi olacağız. Kürtajın yasal olmaya devam ettiği yerlere ise seyahat eden kişiler federal hükümet tarafından korunacaktır” dedi.

Konum geçmişleri silinecek

Kürtaj protestolarının ve tartışmalarının devam ettiği ABD'de Google'dan bir hamle geldi.

Edinilen bilgilere göre, Google Başkan Yardımcısı Jen Fitzpatrick, tarafından yapılan açıklamada, “Kadınlar eğer ki bir kürtaj kliniğine giderse, bu kişilerin "konum geçmişini" sileceğiz” ifadesinde bulundu. Fitzpatrick, gerçekleştirecekleri bu uygulamanın önümüzdeki haftalarda aktifleştirileceğini söyledi.

Bunun yanı sıra bağımlılık tedavi merkezleri, kilo vermeye yardımcı klinikler ve doğum kliniklerine gerçekleştirilen ziyaretlerinin de konum geçmişinden silineceği belirtildi.

Ne olmuştu?

24 Haziran tarihinde ABD Yüksek Mahkemesi kürtajı anayasal bir hak olmaktan çıkardı. Daha sonrasında ise Cumhuriyetçilerin bölgesel yasama organlarında yoğunlukla yer aldığı 16 eyalette kürtaj yasaklandı.

50 senedir işleyiş halinde olan hakkın iptal edildiği kararda, isteyen bölgelerin kürtajı, tecavüz ve ensest sonucu gebelik içerisinde olmak üzere herhangi bir kısıtlamaya gerek olmadan yasaklayabilmesi anayasaya uygun olarak görülüyor.

Dün, ABD'nin başşehri Washington'da Kongre binası önünde gerçekleştirilen kürtaj yanlısı gösterilerde, California Vekili Judy Chu gözaltına alınmıştı.

Yorumlar (0)