Google’a bir soruşturma daha: “antitröst davasından aklanma projesi”

Google, haksız rekabet yarattığı sebebiyle yürütülen antitröst davasında Google’ın yeni geliştirdiği DNS-over-HTTPS teknolojisine soruşturma başlatıldı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 30.09.2019, 18:02 30.09.2019, 18:18
Google’a bir soruşturma daha: “antitröst davasından aklanma projesi”

Başı antitröst davalarıyla belada olan teknoloji devi Google’ın, hacker saldırılarını durdurmak için geliştirdiği yeni protokolünü tarayıcısı Chrome üzerinden gelecek ay test etmeye başlamayı planlıyor. Temsilciler Meclisi Adalet Komitesi Google’ın Chrome için geliştirdiği teknolojisi olan DNS-over-HTTPS’nin antitröst davasında bir aklanma projesi olup olmadığını soruşturuyor.

DNS-over-HTTPS antitröste karşı aklama projesi mi?

Meclis, Google’a gönderdiği resmi mektupla DNS-over-HTTPS teknolojisinden elde edilecek yeni IP’leri ticari amaç güdecek veri toplamada kullanma ihtimalini sorguladı. DNS-over-HTTPS teknolojisi antitröst dava dosyasındaki raporuna  “Meclis soruşturmacıları, bu projenin internet devi Google’ın kullanıcılarının erişimlerini kaldırarak ya da yanlış yönlendirerek yapılandırdığı, antitröst davasına karşı kurgulanmış aklanma projesi olma ihtimali endişesini taşıyor.” cümlesini eklendi.

Neler olmuştu?

Geçtiğimiz ay, Google’un antitröst soruşturmaları ABD’nin 50 eyaletinle başlatılmıştı. Teknoloji devi Google’ın internet reklamcılığında dominant olduğu ve bunu internet aramalarında lehine kullandığı üzerine ciddi delillerle soruşturmalar ivmelendirilmişti. Geçen hafta ise Google’ın antitröst davasında kullanılmak üzere Google ile defalarca davalık olmuş Oracle’dan bilgi istenmişti.

AB, Google’ı 1,49 milyar avro ile cezalandırmıştı

Avrupa Birliği’nin antitröst denetleyicileri Mart ayında, Google’ın rakiplerini internet aramalarında engelleyerek ya da bulunurluk seviyelerini düşürdüğü gerekçesiyle 1,49 milyar avro (1,7 milyar dolar) ceza vermişti.

Google’dan bir sözcü bu yeni soruşturma üzerine “Google’ın insanların DNS sağlayıcılarını, Proxy adreslerini merkezileştirme ya da değiştirme gibi bir planı yok. “ açıklamasında bulundu. Bunun dışında Google'dan bir açıklama gelmedi.

Yorumlar (0)