Google’a antitröst soruşturması!

ABD’de birçok eyalette rekabet ihlali ve kullanıcı manipülasyonu yaptığı gerekçesiyle Google hakkında soruşturma başlatıldı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 10.09.2019, 12:05 30.09.2019, 18:19
Google’a  antitröst soruşturması!

Geçtiğimiz Pazartesi günü, ABD’de 48 eyaletin, Columbia ve Puerto Rico bölgelerinin başsavcılığından birçok şirketin bir araya geldiği bir yapı olarak karşımıza çıkan Alphabet’in Google’ına antitröst soruşturması açıldı.
Soruşturmayı yöneten Teksas başsavcısı Ken Paxton, “Çevrimiçi reklam piyasaları ve arama motorlarının kontrolünün tamamen ele geçirilmesi rekabet ihlaline neden olabilir ve tüketicilere zarar verebilir.” dedi.

Soruşturmalar diğer devlere sıçrayacak


Başsavcı Paxton, soruşturmaya katılan eyaletlerin incelemek için Google’dan reklamcılık iş belgelerini istediğini dün Washington’da duyurdu. Birçok başsavcı bu soruşturmayı “öncü” olarak tanımlıyor ve diğer teknoloji devlerine de sıçrayacağını, veri gizliliği ihlali kapsamı altında soruşturmaların genişleyeceğini söylüyor.

Bedava arama motoru kullanmanın bedeli


Google arama motorunu “juggernaut” yani “ezici güç” olarak adlandıran Arkansas eyaleti başsavcısı Leslie Rutledge, ücretsiz olarak Google araştırma yapmanın bedelinin en iyi ürünü en iyi şirketlerden seçememek olduğunu söyledi.

Teknoloji devleri daha önce uyarıldılar
Teknoloji devleri bulut teknolojilerinde veri toplarken gizlilik ihlali yaptıkları ve teknolojik imkânları kötüye kullandıkları iddialarının güçlenmesiyle uyarılmışlardı. 

Rekabete zarar veriliyor
Google daha önce de tüketicileri yanıltması ve rekabet ihlali yapması suçlamalarıyla karşılaşmıştı. Buna ek olarak, iş dünyasında da Google’ın rekabeti engellediği ve reklamcılıkta kullanıcıların manipüle edildiği şikâyetleri artıyor ve iş dünyasının geleceğine zarar vereceği tartışmaları büyümeye devam ediyor.

Antitröst nedir?
Hükümetlerin tekelleşmenin (haksız rekabetin) engellemek amaçlı kurduğu politikalara antitröst politikaları deniyor. Bu yasaların ilki 1890 yılında ortaya atılan Sherman Antitröst Yasasıdır. Bu konu hakkında Sherman ”Eğer piyasa gücü tek adamda toplanırsa, bu adam bir kral kadar ayrıcalıklı olur ve bu durum bizim devlet biçimimize aykırıdır. Bir politik güç olarak bir krala tahammül edemiyorsak üretimin, ulaşımın ve yaşam için gerekli herhangi bir şeyin ticaretinde de krala tahammül etmemeliyiz. Bir imparatora boyun eğmiyorsak rekabeti engelleyecek ve herhangi bir malın fiyatını belirleyecek bir ticari diktatöre de boyun eğmemeliyiz.” demiştir.

Yorumlar (0)