Google, Türk Telekom ile anlaştı

Teknoloji devi Google, dün Türk Telekom ile anlaşmaya vardı, imzalar atıldı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 17.12.2019, 12:03
Google, Türk Telekom ile anlaştı

Habertürk'te yer alan habere göre ABD'li teknoloji devi Google, dün Türk Telekom ile anlaşma imzaladı. Geçtiğimiz günlerde ortaya atılan bir iddiada, Google'ın Türkiye'deki Android cihazlara destek vermeyi keseceği bilgisi yer almıştı. Sonrasında ise iddianın asılsız olduğu, Google tarafından yapılan açıklamayla anlaşılmıştı. Habertürk'ten Necdet Çalışkan'ın haberine göre, geçtiğimiz ay Facebook'un sunucularını Türkiye'ye getirmek adına çalışmalara başlayan Türk Telekom, şimdi de Google ile anlaşma sağladı.

2020 itibarıyla çalışmalar başlıyor

Türk Telekom ve Google'ın 16 Aralık Pazartesi günü bir anlaşma imzaladığı bildirildi. İmzalanan bu anlaşmayla Google'ın sunucularının Türkiye'ye geleceği ileri sürüldü. Şu anda teknik inceleme çalışmalarının devam ettiği, ilk etapta 8 farklı merkeze Google sunucularının kurulacağı öğrenildi. Türk Telekom'un trafik yönetimi yaptığı 8 farklı merkezdeki kurulum çalışmalarına 2020'de başlanacak.

Yapılan anlaşmaya göre Google'ın Türkiye'deki internet trafiğinin yarısı 2020 yılında Türkiye'de kurulacak olan sunuculardan yönetilmeye başlanacak ve bu oran 2020 sonrasında yüzde 80'e kadar çıkarılacak. Sunucuların Türkiye'ye getirilme sürecinin, Google'ın Rekabet Kurumu ile yaşadığı Android lisans sorunundan etkilenmediği de öğrenilen bilgiler arasında bulunuyor.

Facebook için sunucu taşınması yapılmıştı

Türkiye'de bulunan internet kullanıcılarının Facebook'un sunduğu servislere daha hızlı ve daha kaliteli erişebilmesi adına Facebook'un sunucuları Türk Telekom'un İstanbul Ataköy merkezi üzerinden devreye alınmaya başlanmıştı. Bu çerçevede Google'da olduğu gibi Facebook için de 8 merkezde sunucu kurulumu yapılacak. Şu anda Türkiye'deki kullanıcıların Facebook trafiğinin yüzde 60'ı Türkiye içinde yer alan sunuculardan sağlanıyor.

Avantajları da var

Facebook ve Google trafiğinin Türkiye'deki sunuculardan yürütülmesinin avantajları da bulunuyor. Kullanıcılar bu uygulama sayesinde daha az gecikme hissedecek, bu platformların servislerine daha hızlı ulaşabilecek. Yurt dışı kaynaklı siber saldırılardaki riskler düşürülmüş olacak. Sonuç olarak Türkiye'deki kullanıcı bilgileri daha az oranda dışarıya çıkmış olacak.

Yorumlar (0)