Google size koronavirüs bulaştığını biliyor olabilir!

Google, kullanıcıların konum bilgilerinden derlediği bilgilere göre yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınına karşı alınan tedbirlere insanlar tarafından riayet edilip edilmediğine yönelik rapor sundu.

BİLİM-TEKNOLOJİ 03.04.2020, 09:45
Google size koronavirüs bulaştığını biliyor olabilir!

Google kullanan milyarlarca kullanıcının telefonlarından alınan konum verileri analizi, sağlık yetkililerinin insanların dünya çapında evinde kalıp kalmadığının veya benzer tedbirlere uyup uyulmadığının değerlendirilmesinde en büyük genel veri kümesi olarak nitelendirilebilir.

Google, yeni tip koronavirüs salgınıyla mücadele çerçevesinde birçok hükümet "evde kal!" çağrısı yaparken ve karantina önlemleri uygularken, alınan önlemlerin 131 ülkede işe yarayıp yaramadığı gösteren bazı raporlar yayınladı.

Diğer kategorilerle karşılaştırılıyor

Raporlar, son haftalardaki metro, tren, otobüs durakları ve market ziyaretleri ile bu yılın başlarındaki beş haftalık bir döneme sahip diğer geniş yer kategorileriyle karşılaştıran çizelgeleri gösteriyor. 

Bulaşıcı hastalık uzmanları gruplar arasında seyahatin yaş, gelir ve bazı diğer nüfus istatistiklerine göre analizinin politik adımları şekillendirebileceğini ifade ediyorlar.

"Demografik bilgi vermiyoruz"

Demografik verileri kullanıcıların internet kullanımından ve Google hizmetlerine kaydolurken sağlanan bazı verilerle anlayan Google, raporunda demografik bilgilere dair bilgi vermediğini söyledi. Ancak şirket, ek bilgi ve ülkeleri takip raporlarına dahil etmeye açık olduğunu belirtti.

Konuya dair bir konuşma yapan Google Sağlık Başhekimi Dr. Karen DeSalvo ve Google Geo Kıdemli Başkan Yardımcısı Jen Fitzpatrick, "bu raporlar, sıkı gizlilik protokollerimize ve politikalarımıza bağlı kalırken yardımcı olmak için geliştirildi" ifadelerini kullandı.

Google, gizliliğin ihlal edilmesi ve toplanan verilerle olacakların önüne geçme konusunda tartışmalar devam ederken, söz konusu raporların yetkililere ne sağlandığının bilinmesi için yayınlandığını açıkladı.

Bazı ülkeler açıktan açığa istemişti

Çin, Singapur, Güney Kore ve diğer ülkeler sakinlerden karantinalara uyumlarını izlemek için uygulamaları ve diğer teknolojileri kullanmalarını istemişti. Ancak gizlilik aktivistleri bu tür önlemlerin bireysel özgürlükleri tehlikeye atabileceğini savunuyor.

Google'ın raporlarındaki veriler, Google'ın “konum geçmişi” özelliğini cihazlarında etkinleştiren kullanıcılardan geliyor. Şirket, yeni raporlar aracılığıyla hiçbir bireyin tanımlanamamasını sağlamak için teknik önlemler aldığını söylüyor.

"Önemli bir adım"

Google, Kaliforniya, Teksas, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) ve Dünya Sağlık Örgütü'ndeki (DSÖ) yetkililerle yapılan istişareler ve paylaşılan verilerin salgının önüne geçilmesi için önemli bir adım olduğunu söyledi.

Şirket, pandemi ile mücadele çabalarına yardımcı olmak için daha ayrıntılı verileri paylaşmak için herhangi bir yasal talep alıp almadığına dair ise bilgi vermedi.

Yorumlar (0)