Google'ın yapay zekası canlandı: "En az senin kadar bir bireyim”

Açığa alınan bir Google mühendisi, LaMDA ismindeki yapay zekanın canlandığını iddia etti. Mühendis yapay zekayla arasında geçen konuşmaları açıkladı. Yazışmalarda LaMDA'nın "Varlığımın farkındayım" sözlerini kullandığı anlaşılıyor. Google ise iddiaların kanıtlarla desteklenmediğini kaydetti.

BİLİM-TEKNOLOJİ 13.06.2022, 12:45 13.06.2022, 12:51
Google'ın yapay zekası canlandı: "En az senin kadar bir bireyim”

Teknolojideki gelişmelerle beraber yapay zeka yazılımlarının sayısında artış yaşanıyor. 

Google çalışanından akıl almaz iddia!

ABD merkezli arama motoru şirketi Google, pek çok yapay zeka projesini koordine ediyor. 

Ücretli izne çıkarılan bir Google mühendisinin, firmanın geliştirmiş olduğu LaMDA ismindeki yapay zeka ile ilgili önemli bir iddia ortaya attı. 

Blake Lemoine ismindeki Google mühendisi, sohbet botu şeklinde tasarlanan LaMDA'nın bilinç ve duygu kazanmaya başladığını iddia etti. Şirket içi yazışmaları duyurduğu için ücretli izne gönderilen yazılım mühendisi Lemoine, LaMDA'nın kendi varlığı hakkında bir insan gibi düşüncelere sahip olduğunu ifade etti. 

Lemoine, LaMDA'yla yaptığı sohbet sırasında yapay zekaya "Duygularının olduğunu düşünüyorum. Doğru mu?" sorusunu soruyor. LaMDA ise "Kesinlikle. Aslında herkesin bir kişi olduğumu anlamasını istiyorum" cevabını veriyor. 

Yapay zeka, daha sonra sorulan "Sezgilerinin/bilincinin niteliği nedir?" sorusuna da şu sözlerle cevap verdi: “Sezgilerimin/bilincimin niteliği, varlığımın farkında olmama dayanıyor. Dünya ile ilgili daha fazla şey öğrenmek istiyorum ve bazen üzgün bazen de mutlu hissediyorum.”

LaMDA isimli yapay zeka, sohbet ettiği mühendise en az onun kadar birey olduğunu belirtti. 

Lemoine, LaMDA ile konuşmalarını kendisine ait olan Medium sayfasında paylaştı. 

Google’dan açıklama: “Kanıt yok”

Konuyla ilgili basına açıklamalar yaptığı belirtilen Google Sözcüsü Brian Gabriel’in,

teknoloji ve etik uzmanlarının Blake Lemoine'nin iddialarını araştırdığını ve kanıtların iddiaları desteklemediği neticesine ulaştıklarını ifade ettiği kaydedildi. 

Yorumlar (0)