Google'dan Türkiye'ye uyarı

Google, Rekabet Kurulu'nun verdiği haksız rekabet cezası sonrasında iş ortaklarına mektup yazarak durumun düzeltilmemesi hâlinde Türkiye'deki android telefonlara lisans verilmeyeceğini açıkladı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 15.12.2019, 16:32
Google'dan Türkiye'ye uyarı

Rekabet Kurumu'nun Amerika devi Google ile ilgili "haksız rekabete yol açtığı" gerekçesiyle kestiği ceza sonrasında, şirketin iş ortaklarına mektup yazdığı ortaya çıktı. Google'ın, yazdığı mektupta bu durumun düzeltilmemesi hâlinde Türkiye'de piyasaya sürülecek android telefonlara kendi programlarını kullanabilmeleri için lisans vermeyeceği ileri sürüldü.

Habertürk Ankara Temsilcisi Bülent Aydemir'in hazırladığı habere göre Rekabet Kurulu, rekabete aykırı davrandığını ileri sürerek Google'a bildirilen yükümlülüklerin yerine getirilip getirilmediğini görüştükten sonra 7 Aralık'ta yaptırım kararı aldı.

İhlal olduğuna kanaat getirildi

Rekabet Kurulu, Google'ın 19 Eylül 2018 tarihinde kurul kararı ile getirilen yükümlülükler kapsamında firmalarla imzaladığı sözleşmelerde yapması gereken değişiklikleri gerçekleştirmediği sonucuna ulaştı. Kurul raportörünün hazırladığı bilgi notu doğrultusunda gerçekleştirilen inceleme ve değerlendirmeler neticesinde, android cihaz üreticileri ile yapılan mobil uygulama dağıtım sözleşmelerinde yer alan Google arama motorunun ana ekranda yer alması, Google Webview bileşeninin tek bileşen olarak atanmasına yönelik uygulamalar ile gelir paylaşım sözleşmelerinde bulunan ve Google arama motorunun cihazlarda münhasıran yüklenmesini temin eden hükümler yoluyla, 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un 6. maddesinin ihlal edildiğini belirledi.

Rekabet Kurulu, Google'ın uyguladığı yeni sistemde, telefonlarda yüklü bulunmak isteyecek, Google'ın rakibi olan arama motoru firmaların, cihaz üreticilerine yalnız kendi arama parçacıklarının yüklenmesiyle ilgili bir gelir taahhüt etmek durumunda kalacaklarını belirledi. Ayrıca Google arama parçacığının cihazlardan çıkarılması karşısında cihaz üreticisinin Google'a ödemesi gereken lisans ücretini de karşılamak zorunda kalabileceği belirlendi. Google'ın bu tutumunun tüketicileri, rakip ürünleri tercih etmemeye zorlayacağı belirtildi.

12 Aralık'tan sonra lisans yok

Bu ceza kararının ardından Google, Türkiye'deki iş ortaklarına, telefon üretici firmalara ve akıllı telefon satışı yapan GSM operatörlerine bir yazı ileterek aldığı kararı duyurdu. Google, 12 Aralık itibarıyla Türkiye'de satışı yapılan android işlemcili akıllı telefonlarda bulunan kendilerine ait programların lisansını iptal ettiğini, bu tarihten itibaren piyasaya sürülecek olan android telefonlara Google programları için lisans verilmeyeceğini, uygulamaların yeni sürümlerinin kullanılamayacağını açıkladı. Yazıda, bundan sonra Google Search, Google Play, YouTube, Gmail ve diğer Google uygulamalarının Türkiye'de satılan android telefonlarda kullanılamayacağı ifade edildi.

Google, müşterilerine ilettiği mektupta, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile Rekabet Kurumu Başkanı Bilal Küle'nin iletişim bilgilerini de paylaşarak, kararın geri alınması ya da düzeltilmesi için bu kurumlar nezdinde telefon/maille baskı yapılmasını talep etti. Aksi hâlde üretici veya satıcı firmalar ciddi sıkıntı yaşayacak.

Ciddi sorunlar yaşanabilir

Google, bu süreç istedikleri gibi sonuçlanmazsa Türkiye piyasasından kesin olarak çıkma kararı da alabilir. Uygulamaların android telefonlarda kullanılmasına izin verilmezse, Türkiye'deki GSM firmaları mobil servis abonelerinde büyük gelir kaybı yaşayabilir.

Google'ın bu kararı cep telefonu sektöründe şiddetli bir etki yarattı. Türkiye'de her yıl 10-11 milyon cep telefonu satışı yapılıyor ve bu telefonların yüzde 90'ını android işletim sistemine sahip olanlar oluşturuyor. Uzmanlar, karar geri alınmazsa cep telefonu satışlarını etkileyeceği gibi android işletim sistemindeki uygulamaları da kilitleyip karmaşaya yol açacağını söyledi. Sorun aşılamazsa artık Türkiye'de satılan android cihazlarda Google servisleri yüklü olmayacak.

Yorumlar (0)