Google antitröst soruşturmasına Oracle’dan bilgi

Başta Google olmak üzere teknoloji devlerine antitröst soruşturması sürüyor. Federal kuruluşlar mağdur şirketlerden bilgi istiyor. Siyasi kanadı var mı?

BİLİM-TEKNOLOJİ 26.09.2019, 10:16 26.09.2019, 13:23
Google antitröst soruşturmasına Oracle’dan bilgi

Alphabet’in Google'ı ile iş anlaşmazlığı içinde olan Oracle’a, kongre ve devlet müfettişleri tarafından Google’ın antitröst ihlallerini incelemek üzere bilgi vermesi teklifinde bulundu.

Oracle antitröst soruşturmalarında kilit rol oynayabilir

Daha çok Google’ın reklamcılık iş koluyla ortaklığıyla bilinen Oracle’a Teksas Başsavcılık Dairesi ve ABD Temsilciler Meclisi Adli Kurulu tarafından soruşturmaya ilişkin bilgi talebinde bulunuldu. Oracle’ın Washington’daki merkezinde Genel Müdür Yardımcısı olan Ken Glueck’ten edinilen bilgiye göre, soruşturmaya konu olan rekabet ve kişisel verilerin korunması ihlali yaptığı sebebiyle Google’a başlatılan antitröst soruşturmasında, Microsoft’tan sonra gelen dünyanın en büyük ikinci yazılım şirketi Oracle, bu bilişimsel vakada kilit rol oynayabilir.

Temsilciler Meclis Kurulu antitröst verisi topluyor

Temsilciler Meclis Kurulu, teknoloji devi Google’ın rekabet ihlali yaptığını ve bunun da birçok şirketin bu rekabet ortamında ezilmesi ve zarar etmesiyle ilgili bilgi topladıklarını açıkladı. Kurul topladığı bilgilerle, rekabet ihlali mağduru şirketlere mahkemeye başvuru için davette bulunacak.

Google, Oracle’dan bilgi talebi hakkında açıklama ve yorumda bulunmayı reddetti

Oracle’da görev yapan Genel Müdür Yardımcısı Glueck’ten edinilen bilgiye göre Google, Oracle’a yapılan bilgi talebi başvurusuna açıklama ve yorum yapmayı reddetti.

Google, Oracle’ın telif hakkını ihlal etti mi?

İddialara göre Google, Oracle’ın patentli Java yazılımını dünyadaki çoğu Android işletim sistemli akıllı telefonda izinsiz çalıştırarak Oracle şirketinin telif hakkını ihlal ettiği iddiaları üzerine Oracle 2011 yılında Google'a dava açmıştı ve hâlen süren dava kısmen Google'ın lehine sürdü ancak Mart 2018'de son celsede mahkeme, "Android ücretsiz bile olsa Google'ın yaptığı ticari faaliyettir, yaptığı adil kullanıma aykırıdır" diyerek Oracle'ın lehinde karar açıkladı ve tazminat miktarını belirlenmesi için davayı bölge mahkemesine sevk etti. Oracle, bu ihlalden yaklaşık 9 milyar dolar zararda olduğu iddialarına yeniden yer verdi ve antitröst soruşturmalarında Oracle'dan tekrar bilgi istendi.

Birçok antitröst soruşturmasında örnek vaka olacak

ABD’nin en yüksek mahkemesi olan ABD Yargıtayı (ABD Yüksek Mahkemesi), bu davanın birçok antitröst soruşturmasında örnek bir vaka olacağını öngörüyor. Haziran ayında Reuters’ta yayınlanan habere göre federal kuruluşlar antitröst soruşturmalarında şirketleri ikiye ayırdı. Bunlardan ilki Google’a Adalet Bakanlığı tarafından yapılan incelemeler, ikincisi de Apple, Facebook, Amazon gibi bilişim devlerine de Federal Ticaret Komisyonu soruşturmaları.

Teknoloji devleri sistematik muhalefet yapıyor iddiası

Çin ile ticaret savaşında birçok eleştirinin hedefi olan ABD Başkanı Donald Trump’a teknoloji devleri tarafından sistematik bir şekilde muhalefet yapıldığı iddialarda yer buluyor. ABD’li Senatör Elizabeth Warren, Google, Facebook, Amazon gibi firmaların satın aldığı şirketleri antitröst ve sistematik bir şekilde siyasi rekabet ihlali yaptığı gerekçesiyle devlet yaptırımlarıyla satışa çıkarma önerisinde bulundu.

Yorumlar (0)