​​​​​​​Google Akademik Nedir?

BİLİM-TEKNOLOJİ 28.08.2020, 13:07
​​​​​​​Google Akademik Nedir?

Google Akademik 2004 yılında kurulup akademik içerikleri filtreleyerek arayabileceğiniz çok geniş kapsamlı bir arama motoru platformudur. Literatür anlamda makale, tez, deneme, açıklama yazıları ile üniversitesi çalışmalarını barındırmaktadır. Akademik yayıncılar ile profesyonel anlamda işlerini yürüten topluluklar, devlet üniversiteleri ve  özel üniversiteler ile çevrim içi sunulan arşivlerden özetler, kitaplar, mahkeme kararları ve makaleler Google Akademik içerisinde yer almaktadır. Bu platformda adında da geçtiği üzere akademik anlamda araştırmalar yapmak mümkündür.

Google Akademik’te Nasıl Arama Yapılır ve Özellikleri Nelerdir?

Google Akademik’te Türkçe aramalar yapabileceğiniz gibi dünya dillerinde de arama yapılmasına imkan tanınmaktadır. Özellikle günümüzde uluslararası bir dil haline gelen İngilizce dilinde çok fazla içerik mevcuttur. Basit bir ara yüze sahip olan Google Akademik normal arama motorunun kullanımı ile aynı kolaylığa sahiptir. Aramak istediğiniz kelime yada cümleyi kutucuğa yazmanız yeterlidir. Ayrıca literatür araştırmasında kullanılan Google Akademik size bilimsel içerikleri tek bir alanda arama seçeneği sunar. Herkese açık bir yayın profili oluşturmanızı sağlar ve kimlerin sizin yayınlarınızı alıntı yaptığını görmenizde yardımcı olur. Gerçekleşen son bilimsel yada ekonomik gelişmelerden haberdar eder. Kitaplık oluşturabilir ve telifsiz olanları ise kitaplığınızda bulundurmanıza izin verir. Akademik arama motoru Google Akademik size ücretsiz olarak yukarıda zikredilen kaynaklara erişmenizi sağlar.

Google Akademik Kullanım İpuçları 

Sistemde özel filtreleme kısmı bulunmaktadır. Bu bölümde istenilen belgenin tam metnine erişim sağlayabilir, kim tarafından yayınlandığı ve nerede yayını yapıldığını görebilirsiniz. Ne sıklıkla ve ne kadarının alıntı yapıldığını filtreleyerek görebilmek mümkündür. Kullanımı basittir ve bu harika arama motoruna erişim herkese açıktır. Özellikle üniversite öğrencileri ve akademisyenlerce sık kullanılan Google Akademik bir konu hakkında araştırma yapmanıza ve uyarı sistemi oluşturup o konu hakkında en son yayına sürülen belgelerden haberdar olmanıza olanak sağlar. Astronomi ve uzay bilimi gibi derin literatürsel bilgi isteyen konular hakkında yazılan makale, tez yada bilimsel yazılardan yararlanabilirsiniz. Arama yaparken tarihe göre aratmak aradığınızı kolay bulmanızı sağlayabilir. İçtihat araştırması yapabilir çok daha fazla bilgi için oturum açmanız ve hatta ödeme yapmanız istenebilir. Bu durum yalnızca daha fazla bilgi edinme talebinden kaynaklanmaktadır.

Yorumlar (0)