Google Adwords Nedir? Nasıl Çalışır?

BİLİM-TEKNOLOJİ 26.10.2020, 23:47 20.11.2020, 02:02
Google Adwords Nedir? Nasıl Çalışır?

Eski adı Google Adwords olan ve arama motorunun işletmeler için sunduğu reklam türüdür. Yeni adı Google Ads olarak değiştirilmiştir. Bu sistem, arama motorunu kullanan kişilerin yaptığı aramaları baz alarak çalışır.

Google dünya çapında arama motoru olarak kullanılan bir sistemdir. Bu sistem üzerinden her gün milyarlarca arama yapılıyor. Örneğin Google'a "elbise" yazdığınızda onlarca site saniyeden daha az bir süre içinde belli bir sıraya göre diziliyor. Bu dizilim için önceden oluşturulmuş bir algoritma vardır.

Google Adwords Nasıl Çalışır?

Google Adwords reklamları metin odaklı çalışan bir sistemdir. Az önce bahsettiğimiz gibi Google, kullandığı algoritmaya göre dizdiği sitelerde reklamlar gösterir. İlk verdiğimiz örnek üzerinden gidelim. Siz elbise satışı yapan bir mağaza sahibisiniz. Google Adwords reklamı kullanarak daha fazla kitleye ulaşmak istiyorsunuz. Bu yüzden "elbise" konulu arama yapan ve bu siteleri okuyan kişilere gösterilir. Reklam gösteren site de Google'dan belli miktarlarda ödeme alır. Ancak burada önemli bir detay bulunuyor. Sitenin Google Adwords reklamı göstermesi ödeme için yeterli değildir. Ziyaretçilerin siteyi gezerken reklama tıklayarak açması gerekiyor.

Google Adwords kullanarak reklam vermek isteyen kullanıcılar bir anahtar kelime veya anahtar kelimeler öbeği belirlemelidir. Ayrıca reklam için ayırdıkları ödeneğin en az ve en çok ne kadar olacağını belirtmeliler. Ancak birden fazla kullanıcı aynı kelimeyi kullanarak reklam talebinde bulunduysa işler biraz değişecektir. Google bu anahtar kelime ve reklam eşleştirmelerini yeni bir sıraya koyar. Bir reklamın kaçıncı sırada yer alacağı anahtar kelime için ödenen üst limite ve kalite skoruna göre belirlenir. Kalite skoru da yine anahtar kelime ile ilintilidir. Reklamınız anahtar kelimeye ne kadar yakınsa kalite skorunuz da o kadar yüksek olacaktır. Örneğin, elbise satışı yaptığınız bir mağaza için anahtar kelime olarak "kalem" seçerseniz muhtemelen kalite skorunuz en düşükte kalacaktır. Ancak "kalem elbise" gibi doğrudan elbise ile ilgili bir kelime seçerseniz daha yüksek bir kalite skoru elde edersiniz. Anahtar kelime seçimini doğru yaptıktan sonra buna en uygun bütçeyi ayırarak Google Adwords reklamı verebilirsiniz.

Yorumlar (0)