Gökyüzünde şölen! Saatte 200 yıldız kayacak... Türkiye'den görülecek mi?

Yılda bir meydana gelen ve halk arasında "yıldız kayması" olarak da adlandırılan 2022 Perseid meteor yağmuru ne zaman yaşanacak? Türkiye'den de izlenebilecek mi? Perseid meteor yağmurunun görüntüsü nasıl çekilir? İşte detaylar…

BİLİM-TEKNOLOJİ 09.08.2022, 13:41
Gökyüzünde şölen! Saatte 200 yıldız kayacak... Türkiye'den görülecek mi?

Perseid, en çok bilinen göktaşı yağmurlarından bir tanesidir.  Perseid meteor yağmurları, 1992’de Dünya'nın yakınlarından geçen Swift-Tuttle kuyruklu yıldızından kalan kalıntılardan meydana gelir.

Saatte 200 göktaşı oluşabilir

Yılda bir meydana gelen gökyüzü şöleninde, dev gezegen Jüpiter’in çekimi aracılığıyla saatte 200 göktaşı oluşabilecek.

Atmosferde iz bırakan taşların kül olması, halk arasında "yıldız kayması" olarak anılıyor. Dünya’nın Swift-Tuttle Kuyrukluyıldızı’nın ardından bıraktığı malzemenin oluşturduğu buluta girmesi, “yıllık” gözlemlediğimiz Perseid meteor yağmurunun da başlangıcını gösteriyor. 

Perseus Takımyıldızı bölgesinde gözlemlenmesi sebebiyle meteor yağmuru, Perseid ismini taşıyor. 

Perseid meteor yağmuru ne zaman?

Perseid Göktaşı Yağmuru, 12-13 Ağustos gecesi ortalama saatte 50-70 meteor kayması gözlemlenebilecek.

Meteor yağmuru, ateş topu veya yıldız kayması şeklinde oluşacak. 12 Ağustos'ta saat 23:00-01:00 arası Perseid Meteor Yağmuru'nun konumu belirleneceği için, bu zaman aralığında daha fazla göktaşı görülebilir. Eğer Ay parlak ve hava açıksa daha çok meteor gözlemlenebilir.

Türkiye’den izlenebilir mi?

Türkiye’de, hava koşullarının uygun olduğu, ışıksız ve şehre uzak noktalardan Perseid meteor yağmuru izlenebilecek.

Perseid meteor yağmurunun görüntüsü nasıl çekilir?

Binlerce TL değerinde ekipmana sahip olsanız bile Perseid meteor yağmurunun görüntüsünü alabilmek için doğru zamanı belirlemek lazım. Çünkü, meteor yağmurunun doruk noktasına ne zaman ulaşacağını bilmek ve nereye bakacağınızı bilmek o anları yakalamanızdaki ihtimalinizi artıracak.

Perseid'den güzel görüntüler elde etmek için doğru bölgeyi seçmek de önemli. Ay’ın ışığı bu şovu izlemeyi zorlaştırabilir; bu sebeple gözlem için en uygun zaman, gece yarısı ile şafak arasında, Ay’ın küçülmeye başladığı saatler olarak öne çıkıyor.

Hem meteor yağmurları hem de yıldız çekimleri, şehir ışıklarından uzak bir bölgede, temiz bir gökyüzü ve uygun hava şartlarını yakalamak gerek. Göktaşları kentsel bölgelerin parlak gökyüzlerinde dahi görülebilir fakat bu durumda ideal alana kıyasla göktaşlarının yalnızca dörtte birini görebilirsiniz.

Gökyüzünü izlemeye başlamadan yarım saat evvel gözlerin karanlığa alıştırılması önem arz ediyor. Her ne kadar tele lensler uzak cisimleri çekmek için yararlı olsa da konu, gökyüzü ve gece çekimi olduğu zaman sonuç bir hüsran oluyor. 

Bu sebeple, meteor yağmurunu fotoğraflamak için daha geniş açılı lenslerin kullanılması öneriliyor. Gece çekimlerinde iyi neticeler elde etmek için ilk yapılması gerekenlerden biri ise kamerayı sabitlemek. 

Az ışıklı alanlarda kameraların sabitlenebileceği bir tripot yoksa kamera, sabit bir yere konumlandırılabilir. Gece, ışığın az olduğu yerlerde iyi görüntüler elde edebilmek için zamanlayıcı yani kumanda kullanmak da önem arz ediyor. 

Fotoğraf makinesinin deklanşörüne bakmak titreşimlere yol açabilir bu sebeple kumanda kullanmak daima daha iyi sonuçlar verir. Makineyi tripoda yerleştirikten ve kumandayı bağladıktan sonra çekim ayarlarına sıra geliyor.

Burada profesyonel ya da yarı profesyonel fotoğraf makineleriyle iki çekim yöntemi mevcut. İlk olarak 'bulb'u kullanarak 30 dakika, 45 dakika ve 1 saatlik ve daha çok pozlamalar yapılabilir. 

Makinenin diyafram ayarını lensin imkan tanıdığı en açık konuma getirilmelidir. Gece çekimlerin ya da yıldız pozlamaların en problemli konulardan biri netleme sorunudur. Kullanılan lensin üzerinde netleme halkasında sonsuzluk simgesi varsa problem çözülmüş oluyor.

Artık yalnızca kadrajı belirlemek var. Kadraj ayarlandığında yüksek ışıklı bir cismin kadraja girmemesine özen gösterilmeli. Uzun süreli pozlama için bu ışıklı objeler çok parlayacak ve görüntüyü bozacaktır. 

İmkan varsa kadraja ev, ağaç, otomobil, kulübe, kayalık gibi farklı objeler kullanarak güçlendirebilirsiniz. Karanlıktaki bu cisimler ekstra ışık kaynağıyla aydınlatılabilir.

Yıldız çekimlerinde 45 dakika gibi uzun süreler beklenmemesi için daha kısa süreli çekilecek olan yüzlerce fotoğrafı birleştirmek de önemli bir yöntem olarak öne çıkıyor.

30 saniye enstantane değeri, yüksek ISO değerleriyle ve açık diyaframla 100'lerce fotoğraf çekip birleştirebilirsiniz.

Yorumlar (0)