Göktaşı yağmuru yarın başlıyor

Gökyüzü, 12 ve 13 Ağustos gecelerinde görsel bir şölen yaşatacak. Şehir ışıklarından uzakta ve açık havada bir saatte yaklaşık 80 göktaşı görmek mümkün olacak.

BİLİM-TEKNOLOJİ 11.08.2019, 17:28
Göktaşı yağmuru yarın başlıyor

İstanbul Aydın Üniversitesi Gök Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Orhan Gölbaşı, halk arasında 'yıldız kayması' olarak da bilinen göktaşı yağmuruna ilişkin açıklamalarda bulundu.

Perseid Göktaşı yağmurunun her sene yaklaşık olarak 23 Temmuz-20 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştiğini belirten Gölbaşı, "Maksimum meteor yağmuru ise 12 ve 13 Ağustos geceleri olur. Bu kalıntıların kaynağı olan Swift-Tuttle Kuyruklu Yıldızı 133 yıllık bir döneme sahiptir. İlk kez 1992 yılında gözlenmiştir ve bir sonraki geçişini 2126 yılında yapacaktır." dedi.

"60-80 arası göktaşı görülebilecek"

Gölbaşı, bu sene saatte 60-80 arası göktaşının görülebileceğine dikkat çekerek, izlemek isteyenler için şu tavsiyelerde bulundu: 

"Gözlem sırasında takımyıldızı doğrultusuna (Kuzeydoğu yönünde) bakılması gerekiyor. Çünkü göktaşları sanki bu takımyıldızından geliyormuş gibi görünür. Bu doğrultuda kolaylıkla tanınabilen Cassiopea (Koltuk) takımyıldızı da bulunuyor. Bu nedenle Küçük Ayı Takımyıldızının biraz doğusunda yer alan Cassiopea doğrultusuna bakmak da yeterli olacaktır."

"İzlemek için herhangi bir alet gerekmiyor"

Prof. Dr. Orhan Gölbaşı, göktaşı yağmurunu izlemek için herhangi bir aletin gerekli olmadığını, ışık kirliliğinin mevcut olmadığı her yerden izlenebileceğini kaydederek, 15 Ağustos’ta Ay’ın Dolunay evresinde olması nedeniyle sönük göktaşlarının zor görüleceğini bildirdi. 

Yorumlar (0)