Gök taşından örnekler toplayan NASA aracı, geri dönüyor

NASA tarafından gök taşından örnekler toplamak amacıyla gönderilen uzay aracı, görevini tamamlamasının ardından yeniden Dünya’ya dönüşe geçti.

BİLİM-TEKNOLOJİ 11.05.2021, 14:00 12.05.2021, 10:06
Gök taşından örnekler toplayan NASA aracı, geri dönüyor

Bennu adındaki gök taşından bilim adamlarının incelemesi için örnekler toplayan NASA'ya ait Osiris-Rex aracı, motorlarını başarıyla ateşleyerek dünyaya inişi 2 yıl sürecek dönüş yolculuğuna başlamış oldu.

2016 yılında gönderilmişti

NASA'nın, 8 Eylül 2016 tarihinde adına Bennu denilen göktaşına incelemelerde bulunmak üzere fırlattığı OSIRIS-REx ismindeki uzay aracı, 2 yıllık bir yolculuktan sonra 2018 yılında gök taşının çevresine ulaşarak, hedefteki cismi gözlemlemeye geçmişti.

Daha sonra ise 21 Ekim 2020’de NASA ekipleri, uzay aracını 4 saat süren bir çalışmadan sonra Bennu göktaşında tespit edilen bölgeye başarılı bir operasyonla indirerek numune toplamayı başarmıştı.

Şimdi geri dönüyor

Osiris-Rex, dünyaya uzaklığı 286 milyon kilometre olan göktaşından geri dönüş için yolculuğuna başladı. NASA tarafından geri dönüşe ilişkin yapılan açıklamada ise aracın geri dönüş süresinin 2 yıl süreceği ve hareket için motorlarını sorunsuz biçimde ateşlediğini duyurdu.

2 yıllık bir dönüş yolculuğuna geçen uzay aracının Dünya'ya ulaşabilmesi için Güneş'in çevresinde 2 tur dönmesi ile arada geçen süre zarfında toplamda 2,3 milyar kilometre yol kat etmiş olacak.

Geri dönüşe geçen uzay aracı, yolcuğu sırasında herhangi bir aksaklık yaşanmazsa gök taşından aldığı örneklerle birlikte 24 Eylül 2023 tarihinde Dünya atmosferine girerek ABD Hava Kuvvetleri'nin Utah Test ve Eğitim Sahasına inecek. Ancak bu sürenin daha erkene alınabilmesi için bilim insanları çalışmalarını sürdürüyor.

Öte yandan gök taşından alınan örnekler, gök cismi hakkında daha çok bilgiye sahip olmak, gezegenlerin nasıl meydana geldiğini daha iyi analiz etmek ve daha da ilerisi bu sayede Dünya'daki yaşamın kökeninin araştırmada kullanılacak.

Yorumlar (0)