Gök bilimciler, Samanyolu'nun derinliklerinde yeni bir galaksi buldu

Bilim insanları tarafından Samanyolu'nun derinliklerine gizlenmiş olarak fosil bir galaksi keşfedildiği duyuruldu.

BİLİM-TEKNOLOJİ 20.11.2020, 22:37
Gök bilimciler, Samanyolu'nun derinliklerinde yeni bir galaksi buldu

Gök bilimciler tarafından uzaydaki yapılara ilişkin incelemeler sürerken, yeni bir fosil galaksinin keşfedildiği duyuruldu. Galaksiye fosil denmesinin ardında ise ilginç bir neden var.

Bilim insanları tarafından bu galaksinin yaklaşık olarak 10 milyar yıl öncesinde Samanyolu ile çarpıştığı düşünülen Heracles'in kalıntıları olduğu düşünülüyor.

Öte yandan Apogee projesinden elde edilen verinin incelenmesiyle birlikte galaksinin bulunduğu ifade ediliyor.

100 milyon yıldız var

Liverpool John Moores Üniversitesi Astrofizik Araştırma Enstitüsü'nde görevli Dr. Ricardo Schiavon, keşife ilişkin "Kozmolojik olarak düşünüldüğünde gerçekten küçük, yalnızca 100 milyon yıldızı var. Fakat bütün Samanyolu halesinin kütlesinin ise neredeyse yarısını oluşturuyor." şeklinde konuştu.

Galaksi nedir?

Galaksi, kütleçekimi kuvvetiyle birbirine bağlı yıldızlar, toz, yıldızlararası gaz ve plazmadan oluşan bir sistemdir.

Tipik gökadalar 1 trilyon dev galaksi ve 10 milyon cüce galaksinin arasındaki miktarlarda yıldız içeriyor.

Bununla birlikte bir gökadanın içermiş olduğu yıldızların tamamı, o galaksinin kütle merkezini eksen alan yörüngelerde dönüyor. 

Örneğin çevresinde astreoit ve gezegenler gibi çeşitli kozmik cisimler dönen Güneş, Samanyolu Gökadası'ndaki yıldızlardan yalnızca bir tanesi.

Bununla birlikte gözlemleyebildiğimiz evrende 100 milyarın üzerinde galaksinin olduğu düşünülüyor. Bu galaksilerin büyük bir çoğunluğu kütle çekimiyle birbirine bağlı, kümeler ismi verilen toplulukları oluşturuyor. Bu kümeler ise yine aynı şekilde birbirlerine bağlı süper kümeleri oluşturuyor.

Yorumlar (0)