Göbeklitepe'deki gizemli monolit bu kez de Diyarbakır’da ortaya çıktı 

Milli Uzay Programı’nın tanıtımı için daha öncesinde Göbeklitepe’nin yakınlarına dikilen ve üzerinde Göktürkçe yazı bulunan monolit, şimdi de Diyarbakır’daki Zerzevan Kalesi’ne dikildi. Metal bloğu görenler, ne olacağı konusunda merak yaşayarak monoliti görmek amacıyla kaleye akın etti. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 30.08.2021, 16:12
Göbeklitepe'deki gizemli monolit bu kez de Diyarbakır’da ortaya çıktı 

5 Şubat 2021 tarihinde Milli Uzay Programı’nın tanıtımı için metal blok şeklinde hazırlanmış ve üzerine Göktürk dilinde “Gökyüzüne bak, ayı gör” ifadesi yazılarak Göbeklitepe’ye 20 km uzaklıktaki bir tarlaya dikilmişti. Bir sabah uyandığında bölgede bu monoliti (metal blok) gören halk, uzaylıların geldiğini düşünerek yetkililere haber vermişti. Jandarma, Göbeklitepe yakınlarında saatler boyunca nöbet tutmuş ve halk da bu gizemli yapıyı görmek üzere bölgeye akın etmişti. 

Sonrasında 9 Şubat 2021 tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, Milli Uzay Programı’nı açıklamış ve bu şekilde monolitin sırrı açığa çıkmıştı. Bu monolitin bir tür tanıtım aracı olduğu bildirilmişti. Aynı metal blok, bugün de Diyarbakır’daki Zerzevan Kalesi’nde ortaya çıktı. 



Monolit, 2-4 Eylül’ü işaret ediyor 

Diyarbakır Zerzevan Kalesi’nde 2-4 Eylül 2021 tarihlerinde gerçekleştirilecek olan “2021 Uluslararası Diyarbakır Zerzevan Gökyüzü Gözlem Etkinliği” tanıtımı için kaleye dikilen metal blok, yöre halkı tarafından şaşkınlıkla karşılandı. Bölge sakinlerinin monoliti görmek ve fotoğraf çekmek için bölgeye akın etmesi, tanıtımın başarılı olduğunun işareti oldu. 



Türkiye’nin uzaydaki iddiasının sembolik yansıması 

Türkiye’nin uzaydaki iddiasının sembolik bir yansıması olarak görülen metal blok, 4 Eylül’de tamamlanacak gözlem etkinliği boyunda kalede yer alacak. 

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi (TUG) tarafından 22 senedir Antalya’da düzenlenen Gökyüzü Gözlem Etkinliği, bu sene Diyarbakır’da yapılacak. UNESCO’nun Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan 3 bin senelik tarihi Zerzevan Kalesi’nde gerçekleştirilecek etkinlik için tüm hazırlıklar tamamlanmış durumda. 

TUG’un koordinasyonunda düzenlenecek olan etkinlik, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Karacadağ Kalkınma Ajansı, Diyarbakır Valiliği ve Türkiye Uzay Ajansı tarafından destekleniyor. Amatör ve profesyonel astronomların katılacağı etkinlikte dünyadan ve Türkiye’den yüzlerce gök bilim meraklısı yer alacak.  



Açılışta çocuklar ve büyükler için etkinlikler olacak 

Açılışını Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın yapacağı etkinlikle aileleriyle birlikte gelen çocukların keyifli vakit geçirmesi için aktiviteler de olacak. Ayrıca çocuklar, kurulan dev teleskoplar sayesinde profesyonel astronomların eşliğinde gökyüzünü inceleyebilecek. 

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan ve Türkiye’de gökyüzü gözleminin yapılabileceği en iyi 10 noktadan biri olarak kabul edilen 3 bin senelik Zerzevan Kalesi’nde katılımcılar, gökyüzünü uzmanlarla izleyecek. Dünyanın en iyi korunan Mithras Tapınağı’nda binlerce sene önce gerçekleştirilen astronomi çalışmaları hakkında da bilgi alabilecek katılımcılar seminerlere, yarışmalara, atölyelere ve aktivitelere katılabilecek. Programın düzenlenmesindeki en büyük amaç ise Milli Uzay Programı vizyonuyla gençlerin uzaya olan ilgilerinin artırılması. 





Yorumlar (0)