GIF’ler babasız kaldı: Stephen Wilhite hayatını kaybetti

Günümüzde hareketli resim olarak sık sık kullanılan GIF formatının mucidi Stephen Wilhite, 74 yaşında hayatını kaybetti.

BİLİM-TEKNOLOJİ 25.03.2022, 17:59 25.03.2022, 18:05
GIF’ler babasız kaldı: Stephen Wilhite hayatını kaybetti

Özellikle komik fotoğraf ve resimlerin hareketli olarak görüntülenmesini sağlayan ya da bir saniyelik kısa videolar olarak sosyal medyada yer edinen GIF (hareketli resim) formatının yaratıcısı Stephen Wilhite, 74 yaşında hayatını kaybetti. 



1987 senesinde ilk GIF’i üretmişti

Wilhite, 1987 senesinde dünya üzerindeki ilk GIF’i üretmişti. Hareket halindeki görseller, web 1.0’ın günümüze yansıyan izleri olarak biliniyor. 1980’lerde çevrim içi hizmet sağlayıcısı olan CompuServe’de görevli olan Wilhite, renkli görüntüleri ve direkt gönderilemeyecek kadar büyük olan verileri karşı tarafa göndermekle görevlendirilmişti. Wilhite ve ekibi, bu görevin üstesinden GIF oluşturarak geldi. 

Buldukları bu formatla görüntüleri karşı tarafa keskin, renkli ve her bilgisayarda görüntülenebilecek şekilde gönderen ekip, icatlarına GIF (Graphics Interchange Format) ismini verdi. 



İlk GIF, süzülen bir uçaktı

Wilhite ve ekibinin gönderdiği ilk GIF, gökyüzünde süzülen bir uçaktı. Sonrasında bir akım gibi dünyaya yayılan hareketli görseller, 1995 senesinden bu yana popüler biçimde kullanılıyor.

Yorumlar (0)