Geri sayım başladı: Türkiye'de ilk olacak

Ülkemizin ilk yerli haberleşme uydusu olan TÜRKSAT-6A'nın testleri başarılı bir şekilde devam ediyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 14.01.2023, 23:57 16.01.2023, 08:43
Geri sayım başladı: Türkiye'de ilk olacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, TÜRKSAT-6A Milli Haberleşme Uydusu'nun sistem düzeyi test çalışmalarının başarılı bir şekilde sürdüğünü kaydederek, "Bu testlerde uydumuzun fırlatılma sürecini ve uzay ortamındaki şartlara dayanıklılığını test ediyoruz. Geçtiğimiz ay itibarıyla sistem düzeyi testlerinden ısıl vakum testleri ve ilk işlevsel testler başarılı bir şekilde tamamlanmıştır." diye konuştu.



"Projeyi büyük bir titizlikle yürütüyoruz"

Ülkemizin 'ilk yerli haberleşme uydusu' olan TÜRKSAT-6A, önemli teknolojilerin yerli olanaklarla üretilmesi ve bahse konu alanda insan kaynağının daha da geliştirilmesine ek olarak daha evvel kapsanmayan yeni coğrafyalara hizmet sunabilme açıcısından da katkılar sağlayacak.

Adil Karaismailoğlu, projenin yerli olanaklarla ve en üst düzeyde titizlikle yürütüldüğünü dile getirdi.

Tasarımın doğrulanması maksadıyla uydunun 'mühendislik modeli'nin entegrasyon, üretim ve testlerinin geçtiğimiz ağustos ayında tamamlandığını aktaran Karaismailoğlu, yörüngede görev alacak 'uçuş modeli'nde de entegrasyon çalışmalarının büyük oranda tamamlandığını ifade etti.

Karaismailoğlu, uydunun sistem düzeyi test çalışmalarının başarılı bir şekilde devam ettiğini söyleyerek, "Bu testlerde uydumuzun fırlatılma sürecini ve uzay ortamındaki şartlara dayanıklılığını test ediyoruz. Geçtiğimiz ay itibarıyla sistem düzeyi testlerinden ısıl vakum testleri ve ilk işlevsel testler başarılı bir şekilde tamamlanmıştır." şeklinde konuştu. 



"Bu sene fırlatılacak"


Bu projenin ihtiyaçlar doğrultusunda ve takvime göre devam eden çalışmalarının proje paydaşları ve ilgili kurumlar tarafından yakından izlendiğini kaydeden Karaismailoğlu, mevzubahis uydunun SpaceX Falcon 9 roketiyle bu sene fırlatılmasının amaçlandığını bildirdi.

Karaismailoğlu, ülkemizin, TÜRKSAT-6A ile birlikte ilk yerli haberleşme uydusu platformunu geliştireceğini vurgulayarak, projenin Türkiye'ye sağlayacağı katkılara dair şunları kaydetti:

"Uydumuz, yörüngeye yerleşmesiyle birlikte, uzay nitelikli bir platform olacak ve sıradaki haberleşme veyahut farklı misyon yüklerine sahip uydular için de bu tecrübe kullanılabilecek. Özellikle önemli bileşenlerin yerli olanaklarla üretilmesi ve yüksek yerlilik yüzdesi ile uzay ve uydu sektöründe dışarıya olan bağımlılığı daha da azaltacak. Türkiye içinde uydu test, tasarım ve üretim altyapısı tamamlanmış, kullanılmış ve sıradaki projeler için de aktif olarak kullanılabilir durumdadır. Bu sektörde yetişmiş insan kaynağının oluşması hususunda kritik katkılar sağlayacak. Daha evvel TÜRKSAT uydularıyla kapsanmayan Doğu-Güney Asya gibi yeni coğrafyalara da hizmet sunulacaktır. Ülkemiz, TÜRKSAT-6A'dan edindiği deneyimlerle bölgesindeki diğer ülkeler için haberleşme uydularının üretim merkezi konumuna gelecek. 'Türkiye Yüzyılı'nda uzay vatanda milli ve yerli uydumuzla yerimizi alıyor olacağız."

Yorumlar (0)