Genç mühendisten çığır açacak buluş: Hastalara umut olacak

Kocaeli’de, Biyomedikal Mühendisi Gül Banu Aydın (26), tamamen yerli ve milli imkânlarla geliştirdiği 3D Biyoyazıcı ile ilaçların insan vücuduna girmeden önce test edilmesine olanak sağlayacak.

BİLİM-TEKNOLOJİ 01.03.2021, 15:33 01.03.2021, 15:57
Genç mühendisten çığır açacak buluş: Hastalara umut olacak

Gebze Teknik Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi bünyesinde kurduğu şirkette çalışan Aydın, kendi evinde kurduğu laboratuarında, dokuları ve organları taklit ederek GBA SPC1 model 3D Biyoyazıcı geliştirdi.

4 aylık gibi kısa bir sürede geliştirdiği teknolojiyle alanında bir ilke imza atan genç mühendis böylece deneylerde daha az hayvanın kullanılmasının da önünü açmış olacak. Aydın, gerçekleştirdiği bu doku çalışmaları sayesinde önümüzdeki dönemlerde organ fabrikaları kurulabileceğini hayal ediyor

Amaç hayvan deneylerini azaltmak

Geliştirdiği cihazla ilaçların yan etkilerini ölçmede kullanılan hayvan deneylerini azaltmayı amaçladıklarına dikkat çeken Biyomedikal Mühendisi Gül Banu Aydın, cihazı ise tamamen yerli ve milli imkânlarla oluşturduklarını söyledi.

Bu cihazla birlikte ilaçların insan vücuduna girmeden önce test edilebileceğine vurgu yapan Aydın, “Bizim hedefimiz, dokuları taklit edip kanserleştirerek, bunları insan vücuduna girmeden önce laboratuar ortamında test edip, yan etkilerini en aza indirmek ve hayvan deneylerini sınırlamak. Kişiye özel dokular ve özel organlar yapabiliriz. Yani gün gelecek hastanın sıkıntısını organ naklinden önce giderebileceğiz. Belki de organ fabrikaları olacak ve insanlar o fabrikaya gelecek, ‘Bana kalp lazım diyecek’ ve biz de ona kalbi basıp göndereceğiz” dedi.

Yanık tedavilerinde de kullanılacak

Üretilen 3D Biyoyazıcının yanık tedavilerinde de kullanılabileceğini vurgulayan Aydın, doku iskelesinin yanık kısmına impalant edilerek oradaki hasarı giderdiğini dile getirdi. Aydın, “Hücreler bu bastığımız porlu yapı gösteren doku iskelesi üzerinde çoğalarak doku iskelesinin bir süre sonra bozunur olmasından mütevellit, oradaki hasarın giderilmesini sağlıyor. Yani doku iskelesi üzerinde hücreler çoğalıyor ve orada bir yapı inşa ediyorlar. Oradaki iskele işini gördükten sonra da eriyip gidiyor” diye konuştu.

“Dünyanın her yerinden soru alıyoruz”

Türkiye ve dünyada 3D biyoyazıcı üreten şirketler olduğunu ancak bunların ticari ürünlerden ibaret olduğunu anlatan Aydın, “Biz ise ticari kaygı gütmeden GBA SPC1 model biyoyazıcımızla, bütün insanların bu teknolojiye ulaşabilmesini amaçladık. Ülkemizden ve dünyanın çeşitli yerlerinden, GBA SPC1 ile ilgili bize mesajlar atıyorlar ve nasıl yapıldığına ilişkin sorular soruyorlar. Bu sistemi biz sıfırdan kurguladık. ‘İnsanlar nasıl rahat edebilir, nasıl kolay bir şekilde doku iskelesi basabiliriz, doku mühendisliği çalışmalarını nasıl yürütebiliriz’ diye düşünerek yola çıktık.”

“Evim laboratuarım oldu”
Kendi evinin bir bölümünü laboratuara dönüştürdüğünü ve evinde çalışmanın çok güzel bir duygu olduğunu aktaran Aydın, “Normalde benim bir ofisim var. Ancak salgından dolayı evimi laboratuar haline getirdim. Gece bir montaj yapıyorum ya da tasarımları revize edip istediğim malzemeyi laboratuarda hazırlayıp falkon tüpler içerisinde basabiliyorum. Bu şekilde çalışmak benim için her açıdan daha kıymetli.” dedi.
 

Yorumlar (0)