Genç mucit dünyadaki plastik atıklarını bu cihazla toplayacak

Hollandalı bir genç mucit tarafından nehirlerde bulunan plastik atıkları temizlemek üzere bir makine yapıldı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 28.10.2019, 14:00
Genç mucit dünyadaki plastik atıklarını bu cihazla toplayacak

Dünya nüfusunun gitgide artması bir süre sonra kontrol edilmenin zorlaştığı bir kirlenmenin de yol açtığı bir plastik kullanımına yol açıyor. Plastik kullanımının da artması, su kaynaklarının kirlenme miktarını da arttırıyor. Bunun faturası ise ilk olarak okyanusta bulunan canlılara çıkıyor.

Araştırmalara göre, geçtiğimiz 70 yıl içerisinde yaklaşık olarak 9.1 milyar ton plastik üretimi yapıldı. Dünyada bulunan toplam plastik atık ise 7 milyara yaklaşmış vaziyette. Durum bu kadar tehlikeliyken Boyan Slat isimli bir Hollandalı mucit, okyanusta bulunan yüzen plastik atıkları toplayabilecek bir sistem için The Ocean Cleanup isimli bir şirket kurdu. Bu önemli mücadelesini bir öte kademeye taşıyan Slat, nehirlerdeki plastik atıkları toplayan “Interceptor” isimli bir makinenin tanıtımını yaptı.

Slat’ın bu icadı kimi eleştirmenler tarafından tartışmaya yol açacak şekilde yorumlandı. Çünkü icat yalnızca okyanuslarda yüzen plastik odaklara odaklanıyor. Ama her yıl 9 milyon tona yakın plastik atık nehirler, plajlar, okyanuslar ve derelerden akıyor.

Makinelerden üç tanesi Vietnam, Endonezya ve Malezya’ya yerleştirildi. Dördüncüsü de Dominik Cumhuriyeti’ne gitmek için yola çıktı. Slat, 1000 nehrin okyanuslara dökülen plastiklerinin neredeyse tamamından sorumlu olduğunu düşündüklerini ve önümüzdeki yıllarda bu problemi çözmeyi planladıklarını söyledi.



Interceptor isimli tekneye benzeyen cihaz, nehirlerde demirlemek üzere yapıldı. Ağaç gövdesi kadar büyük olan atıkları bile uzaklaştırmak için şekilli olan bir buruna sahip olan makine, tamamen güneş enerjisiyle çalışıyor.

Makineler yaklaşık olarak 700 bin euroya mal oldu fakat Slat, üretim sayısı arttıkça maliyetin daha da azalacağını savunuyor.

Yorumlar (0)