Gazete

En güncel haberlerin ve bilgilerin yazılı kaynağı olan Gazete, matbaa’nın icadından beri dünyanın bilgi kaynağı olarak kullanılmıştır.

BİLİM-TEKNOLOJİ 16.06.2020, 23:01
Gazete

En güncel haberlerin ve bilgilerin yazılı kaynağı olan Gazete, matbaa’nın icadından beri dünyanın bilgi kaynağı olarak kullanılmıştır. Son zamanlarda sosyal medya ve siteler sebebiyle popülerliği düşmüş olsa bile hala o kâğıt kokusunu çekmeden veya elinde tutup okumadan zevk almayan insanlarda mevcut. Çoğunluğu genel olarak yayınlanmakla birlikte bazı gazetelerin özel bir konuyla ilgili çıktığı da görülmektedir. Genel olarak günlük çıkan gazetenin haftalık olarak çıkanları da vardır. Gazeteler genel olarak dağıtıldıkları bölgeye, konusuna ve yayım süresine göre farklılıklar göstermektedir.

Dağıtıldığı bölgelere göre gazeteler yerel, ulusal ve uluslar arası olarak ayrılmaktadır.

 Yayım süresi haftalık veya günlük olarak ikiye ayrılır.

 Genel olaylar dışında bir konu odaklı ilerleyen gazeteler bulunmaktadır. (Spor, magazin veya ekonomi)

Gazetelerin Tiraj Sayıları Nedir?

Gazetelerin bir biriyle yaptığı rekabette kimin daha iyi olduğu sorusunun cevabımı Tiraj sayıları belirlemektedir. Talebi karşılamak için kaç basım yapıldığını belli eden Tiraj sayıları otomatikman bir gazetenin ortalama ne kadar okunduğuyla ilgili de bilgi vermektedir. Tiraj verileri dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de tarafsız kurumlar tarafından incelenir ve onların belirttiği sayılar doğrultusunda gazeteler ne durumda olduklarını daha net saptarlar. Türkiye’de de yerel ve ulusal basında birçok Gazete bulunmaktadır. Bu gazetelerde kendi içlerinde kimin daha çok satış yapacağı konusunda büyük bir rekabet içerisindedirler.

Türkiye’nin En Çok Okunan Gazetesi Hangisi?

Gazeteleri güncel haftalık Tiraj sayısına göre bir sıralamaya sokarsak liste şu şekilde oluşmaktadır. Türkiye’nin en çok okunanlar listesinde ilk sırayı Sabah gazetesi almaktadır, Sabah gazetesinin güncel baskı sayısı 195.600 ‘dür. Sabah gazetesini Sözcü gazetesi takip ediyor onunda bir haftalık baskı sayısı 192.720’dir. 3. Sırada ki Hürriyet 191.700 baskı yapmıştır. İlk üç gazetemiz 190.000’den fazla baskı yapmaktadırlar ardından gelen Posta gazetesi ise 130.000 tiraj yapabilmiştir. Posta’nın ardından gelen Milliyet ve Türkiye gazeteleri de 120.000’lik tirajlara ulaşabilmişlerdir. Liste de en çok dikkat çeken Gazete Cumhuriyet gazetesidir. Birçok gazeteden daha eski olan bu köklü gazetenin tiraj sayısı 23.800’dür. Bu basım sayısıyla gazete 16. Sıraya kadar gerilemiştir.

Yorumlar (0)