Futbol oyunu FIFA ismini değiştiriyor

Futbol tutkunlarını ekran başına kilitleyen dünyaca ünlü futbol oyunu FIFA serisi isminde değişikliğe gitmeye karar verdi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 26.03.2022, 13:34 27.03.2022, 18:05
Futbol oyunu FIFA ismini değiştiriyor

Electronic Arts uzun süredir ürettiği FIFA futbol oyunu serisiyle oyuncuların beğenisini kazanıyor ancak şirketi kullandığı FIFA ismi sık sık bazı tartışmaların yaşanmasına neden oluyor zira isim Uluslararası Futbol Federasyonu FIFA ile aynı isme sahip. FIFA oyun serisi uzun yıllardır bir diğer futbol oyunu olan PES serisi ile rekabet halindeydi ancak geçtiğimiz sene PES serisi bir değişikliğe giderek ismini eFootball olarak değiştirmişti. Bu değişikliğin FIFA oyununda da yaşanması bekleniyordu zira oyun uzun yıllardır telif sorunlarıyla karşı karşıya kalıyor.

Yeni isim belli oldu

Basında yer alan haberlere göre uzun yıllardır futbol tutkunlarına oyun zevki yaratan FIFA oyun serisi isminde bir değişikliğe giderek önümüzdeki yıldan itibaren EA Sports Football Club adıyla kullanıma sunulacak. Bu gelecek yıllardan itibaren FIFA oyun serisinde FIFA isminin yer almayacağı anlamına geliyor. İsmin oyunda kullanılabilmesi için EA şirketi uzun bir süredir FIFA’ya telif ücreti ödüyordu. Şirket bu masraftan kurtulmak adına isim değişikliğine gitme kararı aldı. Zira şirket oyuncuların isim için değil oyunun kendisi için insanların ekran başında yer aldığını düşünüyor.

Fiyatlarda değişiklik yaşanması beklenmiyor

Bu karar büyük ihtimalle oyunun fiyatında bir değişikliğe neden olmayacak. EA şirketi lisans için bir ödeme gerçekleştirmese de oyun içeriği aynı olduğu için bir indirime gidilmesi beklenmiyor. Bu hamlenin sadece EA şirketinin birkaç milyon dolar değerinde bir tasarruf yapması anlamına geliyor. Oyunun mobil versiyonun da çıkacağı ve oyuncuların telefon üzerinden ücretsiz oynayabileceği de söylentiler arasında ancak PES de benzer bir hamlede bulunmuş ve çapraz platformda oynanan oyunlarda kalite oldukça düşmüştü.

Son yıllarda rakipsiz kaldı

PES oyunlarının geliştiricisi Konami eFootball ile oldukça kötü bir başlangıç yaptı bu nedenle oyuncular bu oyunu oynamak yerine eski olsa da PES 21’i oynamayı tercih ediyor. Öte yandan son yıllarda PES oyuncularının büyük bir kısmı da FIFA oyunlarına kaymış durumda. Bu nedenle EA şirketinin oyuncuları daha önce hiç olmadığı kadar yoğun durumda. Bu nedenle piyasada henüz bir rakibi yokmuş gibi duruyor. İsim değişikliği hamlesi ile birlikte EA’nin rakipsiz olduğu dönemde masrafları kısmak adına akıllıca bir hamle yaptığı düşünülüyor.

Yorumlar (0)