FT: ABD, Çin ve İsrail'in en güçlü rakibi Türkiye!

Financial Times (FT) gazetesi, Türkiye'nin SİHA (silahlı insansız hava araçları) konusunda ABD, Çin ve İsrail'in en ciddi rakibi olduğunu yazdı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 08.10.2020, 13:25
FT: ABD, Çin ve İsrail'in en güçlü rakibi Türkiye!

Türkiye'nin ürettiği SİHA'larla ilgili haber hazırlayan FT (Financial Times) gazetesi, Dağlık Karabağ'da Ermeni ordusunun saldırılarına karşı mücadele eden Azerbaycan ordusunun Ermeni ordusuna ait çok sayıda mevziyi, topçu birliklerini, hava savunma sistemlerini, tanklarını ve zırhlı araçlarını hava saldırılarıyla vurduğunu belirterek, Azerbaycan Savunma Bakanlığının da Türk yapımı SİHA'ların büyük ustalıkla ortaya çıkardığı işin yine bu SİHA'lar tarafından kaydedilen görüntülerini yayınladığını kaydetti.

20 yıllık gayretin sonucu

Suriye, Libya, Kuzey Irak ve Doğu Akdeniz'den sonra Dağlık Karabağ'ın son yıllarda Türk SİHA'larının konuşlandırıldığı beşinci yabancı çatışma bölgesi olduğunu vurgulayan Financial Times; genişleyen ve güçlenen Türk İHA sanayisinin, Türkiye'nin silah alımları konusunda Batı başta olmak üzere dışa olan bağımlılığını azaltmak ve ulusal gücünü canlandırmak amacıyla savunma sanayi üretimini artırmaya yönelik 20 senelik bir gayretin sonucu olduğunu ifade etti.

En ciddi rakip

Türkiye'nin savaş uçağı üretme planı ve benzeri planlarının birçok analist tarafından aşırı hırslı görüldüğünü ancak İHA programının gelişim sürecinin bunun aksini söylediğini belirten FT, insansız hava araçları üretiminin Türkiye'yi yükselen bir drone gücü konumuna getirdiğini vurguladı.

FT haberinde New York Bard Koleji Drone Çalışmaları Merkezi Eş Direktörü Dan Gettinger'ın Türkiye ile ilgili tespitlerini aktardı.

Aktarılan açıklamasında Dan Gettinger'ın şu ifadeleri kullandığı kaydedildi:

"Türkiye; silahlı insansız hava araçları (SİHA) teknolojisinde Amerika Birleşik Devletleri, Çin Halk Cumhuriyeti ve İsrail'e en ciddi rakiptir. Türkiye'nin SİHA programının hayli sofistike olduğunu da unutmamak gerekir."

İhracat, 248 milyon dolardan 3 milyar dolara yükseldi!

FT haberinde Türkiye'nin savunma sanayi ihracatı ile ilgili de şu bilgileri verdi:

"Türkiye'nin 2019 yılında diğer ülkelere sattığı askerî ekipmanların çoğunlukla tank, zırhlı araç, silah, mühimmat ve uçak parçaları olduğunu görüyoruz. Erdoğan hükümetinin iktidara geldiği ilk yıllara ve bugüne bakıldığında savunma sanayi ihracatında çok büyük yol katettikleri görülüyor. 2020 yılında 248 milyon dolar savunma ihracatı gerçekleştiren ve 2019'da bu rakamı 3 milyar dolara yükselten Türkiye'nin 2023 hedefi ise 10 milyar dolar. Sürece bakıldığında hiç de hayal değil."

Financial Times, Türkiye'nin İHA üretimindeki sürecin başlangıcına ilişkin şu tespitte bulunuyor:

"Türkiye, kendi insansız hava araçlarını üretme çabası, PKK terör örgütü ile uzun yıllardır süren mücadele ile yakından ilişkili. Analist Arda Mevlütoğlu'nun aktardığına göre Türkiye, diğer devletlerden insansız hava aracı (İHA) tedarik etme ve bunları kullanma konusunda uzun yıllar sorun yaşamış ve kendi İHA'sını kendi yapma kararı almış. Bir süre sonra da insansız hava aracı teknolojisi Türkiye için en yüksek öncelik durumuna gelmiş."

SİHA'lar PKK'yı dağlık alanlardan bile çıkardı

Silahlı İnsansız Hava Araçlarının (SİHA) 2017 yılından bu tarafa terör örgütü PKK'ya karşı etkin ve yaygın olarak kullanıldığını belirten FT, Uluslararası Kriz Grubu Türkiye Direktörü Nigar Göksel'in şu ifadelerine yer verdi:

"Silahlı insansız hava araçları, Türkiye'nin, terör örgütü PKK'yı, 30 yıldan fazla zamandır önemli bir mevcudiyet kurdukları dağlık alanlardan bile çıkarmasını sağladı."

Financial Times haberinde, Baykar tarafından üretilen silahlı insansız hava aracı Bayraktar TB2'nin parçalarından yalnızca %7'sinin ithal olduğu bilgisini verdi.

Yorumlar (0)