Fotosentez yapan yapay yaprak geliştirildi

Bilim insanları tarafından hava koşullarına bağlı kalmaksızın fotosentez yapabilen yapay yaprak geliştirildi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 23.10.2019, 14:30 23.10.2019, 16:58
Fotosentez yapan yapay yaprak geliştirildi

Günümüzde fosil yakıtlar üzerinden sentez gazı olarak da bilinen bir yakıt üretimi yapılmaktadır. Fakat bilim insanlarınca geliştirilen karbon nötr çözeltisi, petrole alternatif olarak sürdürülebilir bir sıvı yakıtı geliştirmek adına da kullanılabilir.

Cambridge Üniversitesi’nden Profesör Erwin Reisner ve ekibi, cihazın atmosfere ilave olarak karbondioksit salınımını engellediklerini söyledi. Erwin Reisner, “Sentez gazın kendisini duymamış olabilirsiniz. Fakat her gün onu kullanarak yarattığımız ürünleri tüketiyorsunuz” ifadesini kullandı.

Araştırmacılar, katalizörlerin birleşimi ve kullandıkları malzeme sebebiyle üretilen yapay yaprağın geçmiş zamanlardaki örneklerinin dışında farklı olarak sürdürülebilir olacağını ifade ettiler. Yapay yaprakta bulunan genel işlem, Güneş ışığını alarak bitkiler üzerinde bulunan ve kobalt malzemesinden yapılan bir katalizörle birleştirilen moleküllere benzeyen iki ışık emici kullanarak gerçekleştiriliyor.

Yapay yaprağın bir ışık emicisi, su varlığında oksijen üretmek maksadıyla katalizör kullanıyor. Bir diğer ışık emicisi ise karbondioksiti ve suyu hidrojen ve karbon monoksite indirgeyen bir kimyasal reaksiyon ile gerçekleştiriyor. Bu şekilde de sentez gaz karışımı ortaya çıkar.

Üretilen bu yapay yaprak enerji olarak Güneş’i kullandığı için hava koşullarından herhangi bir şekilde etkilenmez. Yapay yaprak, hava bulutlu ya da bulutsuz olsun çalışmasını sürdürür. Çalışmaya dair Nature Materials dergisinde yayınlanan bir makalede Virgil Andrei, “Bu teknolojiyi yalnızca sıcak ülkelerde ya da sadece yazın kullanmak zorunda değilsiniz” dedi.

Andrei sözlerinin devamında, “Kolayca yakıt olarak kullanılabilecek etanol gibi ürünler üretmesi hedefliyoruz. Karbondioksit azaltma reaksiyonu kullanarak Güneş ışığından bir adımda bu ürünlerin üretilmesi zordur. Ama doğru yöne doğru gittiğimize ve doğru katalizöre sahip olduğumuzdan eminiz. Bu nedenle yakın zamanda bu süreci gösterebilecek bir cihaz üretebileceğimize inanıyoruz” diye ekledi.

Araştırma ekibinin üyelerinden Erwin Reisner, bundan sonra yapmayı hedeflediklerinin önce sentez bir gaz oluşturup ardından bu yakıtı oluşturmadan bir adımda sıvı yakıtı su ve karbondioksit kullanarak elde etmeye çalışmak olduğunu açıkladı. Ortaya çıkarılacak böyle bir yakıtın havacılık ve nakliye için sürdürülebilir bir enerji sağlamak adına önemli olacağı ifade ediliyor.

Yorumlar (0)