Fırlatma başarıyla gerçekleşti: Uzaya giden ilk Suudi kadın oldu

SpaceX'in Falcon 9 roketi ve Dragon uzay aracı, Axiom Space tarafından gönderilen 4 kişilik bir ekip ile ABD'nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral'dan Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) başarılı bir şekilde fırlatıldı. Bu heyecan verici görevde yer alan ekipte, Suudi Arabistanlı Rayyanah Barnawi, uzaya giden ilk Suudi kadın unvanını kazandı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 22.05.2023, 08:42 22.05.2023, 16:56
Fırlatma başarıyla gerçekleşti: Uzaya giden ilk Suudi kadın oldu

Elon Musk'a ait olan uzay taşımacılığı firması SpaceX'in Falcon 9 roketi ve Dragon uzay aracı, ABD'nin Florida eyaletinde yer alan Cape Canaveral'daki Axiom Space şirketinden Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) başarılı bir şekilde fırlatıldı.

Dragon uzay aracında yer alan 4 kişilik ekip arasında, Suudi Arabistan'ın ilk astronotlarından Rayyanah Barnawi ve Ali AlQarni de bulunuyordu.

8 gün uzay istasyonunda kalacaklar

Suudi Arabistan Uzay Kurumu, geçtiğimiz senenin eylül döneminde, "2030 Vizyonu" çerçevesinde bir uzay programının başlatıldığını açıklamıştı. Bununla beraber uzay sanayi alanından istifade etmek ve bu alanda gerçekleştirilen faaliyetlere katkıda bulunmanın hedeflendiği ifade edilmişti.

Uzay Kurumundan 14 Şubat günü gerçekleştirilen bilgilendirmede, Ali Karni ve Rayyane Bernavi’nin AX-2 uzay mekiğiyle uzaya gönderileceği bildirilmişti.

Uzay mekiğinin senenin ikinci döneminde ABD'den hareket edeceği belirtilirken, program çerçevesinde Ali el-Gamdi ve Meryem Firdevs isimli astronotların da uzay araştırmaları hususunda eğitim alacakları açıklanmıştı.

Astronotlar Uzay İstasyonu'nda toplamda 8 gün yaşayacak ve görev 10 gün kadar devam edecek.

Yorumlar (0)