FBI’dan Huawei’ye karşı suçlama: "Nükleer iletişimimiz tehdit altında"

Huawei cihazları hakkında FBI dikkat çeken bir açıklamada bulundu. FBI tarafından gelen açıklamaya göre Huawei, ABD'nin nükleer iletişim sistemini bozabilir.

BİLİM-TEKNOLOJİ 24.07.2022, 09:28 25.07.2022, 09:16
FBI’dan Huawei’ye karşı suçlama: "Nükleer iletişimimiz tehdit altında"

Çinli teknoloji şirketi Huawei’yi ağından çıkarmaya uğraşan ABD, firmanın telekomünikasyon cihazlarını incelemeye aldı. FBI tarafından yapılan son iddiaya göre, Huawei’n cihazları ABD’nin nükleer silahları da içerisinde olacak şekilde Savunma Bakanlığının iletişim ağını bozacak yetkiye sahip.

FBI, “Huawei hassas alanlarda kullanılıyor”

ABD baz istasyonlarında bulunan Huawei’nin telekomünikasyon cihazları için yetkililer inceleme başlattı. Yapılan son araştırmalara göre, oluşturulan son FBI incelemesi, Huawei’n, iletişim cihazları üzerinden ABD kuvvetlerine ait hassas bilgileri elde edebileceğini ortaya koydu. Bunun yanı sıra Çin yönetiminin, ABD’nin nükleer verilerine de ulaşabileceğini öne sürdü.

ABD’nin Ortabatı eyaletlerinde kullanılmakta olan Huawei cihazları, askeri üslerin civarında bulunması sebebiyle dikkatten kaçmıyor. FBI tarafından yapılan açıklamaya göre, bu cihazların acil kodlu olarak değiştirilmesi gerekiyor. Diğer türlü bu cihazların ABD Stratejik Komutanlığında bulunun iletişim bilgilerinin sızdırılabileceği ifade edildi.

“Siber hırsızlıklarından bahsedilmiyor bile”

Büyük oranda hassas alanlarda yer alan Huawei tertibatlarının askeri istihbaratları ele geçirmek amacıyla kullanılabileceği söyleniyor. Nükleer sistemlerin tehlike altında olduğunu ifade eden eski FBI yetkilisi, “Bu ekipmanlarla nükleer üçlü (bir tür nükleer silah) ile kontrol ve komuta yetkimizi etki altına alacaklar” dedi.

Bunun yanı sıra FBI Direktörü Christopher Wray de konu ile ilgili açıklamada bulundu. Wray, “Her 12 saatte bir defa olmak üzere, Çin’e yönelik istihbarat araştırması gerçekleştiriyoruz. Diğer bütün büyük ulusların hepsinden daha fazla bir oranda bilgisayar korsanlığı programı bulundurdukları ve Amerikalıların kurumsal ve kişisel bilgilerini her ulusun çoğundan daha fazla miktarda çaldıkları siber hırsızlıklarından söz edilmiyor bile” şeklinde ifade etti.

Çin iddialara karşı cevap verdi

Anonim kaynaklar şu an için Çin’e veya herhangi bir ülkeye bilgi aktarılıp aktarılmadığını bilemiyor, fakat Çin yönetimi ABD’nin bu iddialarını kabul etmedi. Bunun yanı sıra Huawei ise baz istasyonlarında bulunan cihazların, Savunma Bakanlığının iletişim alanında bulunmadığını aktardı.

Uzun süredir inceleme altında olan Huawei için anlaşmalar eski ABD Başkanı Obama dönemine kadar uzanmakta. Geride bıraktığımız haftalarda da Beyaz Saray, ulusal güvenliğin tehdit içerisinde olduğunu öne sürmüş, Huawei’yi ile telekomünikasyon cihazlarını incelediğini doğrulamıştı.

Yorumlar (0)