FBI ile Apple birbirine girdi!

FBI (Federal Soruşturma Bürosu) ile Apple arasında yeni şifre kırma tartışması çıktı. FBI bir zanlıya ait 2 iPhone'nun şifresinin kırılmasını istedi, iPhone ise "kullanıcı gizliliği" diyerek bunu reddetti. FBI ile Apple arasındaki kavganın, "iPhone'un küresel itibarını yeniden toparlamak için" bir danışıklı dövüş olduğuna inananlar da var.

BİLİM-TEKNOLOJİ 09.01.2020, 06:34 09.01.2020, 12:52
FBI ile Apple birbirine girdi!

New York Times’ta yer alan habere göre FBI (Federal Soruşturma Bürosu), Apple’dan, geçen ay Florida’daki Pensacola donanma hava üssünde meydana gelen ve 3 kişinin yaşamını yitirdiği silahlı saldırının zanlısına ait 2 adet iPhone’nun şifrelerini kırmasını istedi.

FBI'ın Apple'dan talebi

Teknoloji şirketine gönderdiği mektupta Federal Soruşturma Bürosu (FBI), saldırının zanlısı Suudi Hava Kuvvetlerine bağlı 21 yaşındaki Teğmen Mohammed Şamran’ın telefonlarına erişim sağlanamadığını iletti ve Apple şirketinden söz konusu 2 iPhone cihazına erişim sağlanmasını istedi.

Apple'dan "kullanıcı gizliliği" vurgusu

Apple şirketinden verilen cevapta ise, mahkeme kararı ile bulut sistemindeki bilgilerin güvenlik güçleriyle paylaşabileceği, kullanıcıların telefonlarına yüklediği verilere ise Apple'ın da erişiminin olmadığı belirtildi.

iPhone'un kendi hafızasındaki bilgilere erişim sağlamak için sistemde "arka kapı" oluşturmaları gerektiğini vurgulayan Apple, bunun da kullanıcı gizliliği ve siber güvenlik için tehlikeli bir örnek teşkil edeceğini savundu.

FBI ile Apple arasındaki veri erişim kavgası

Apple’ın 2014 yılında telefonlara şifreleme sistemi getirmesi, dijital verilere erişim isteyen FBI ile arasında tartışma yaşanmasına sebep olmuş, Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Apple’ı "suçlulara güvenli bir alan açmakla" suçlamıştı.

Özellikle 2015 yılının Aralık ayında Kaliforniya San Bernardino'da düzenlenen 14 kişinin hayatını kaybettiği ve 18 kişinin de yaralandığı silahlı terör saldırısı sonrası FBI (Federal Soruşturma Bürosu), güvenlik güçleri tarafından öldürülen Seyid Rıdvan Faruk’a ait iPhone'a Apple üzerinden erişim sağlama talebi Amerika'da tartışma başlatmıştı.

FBI, Apple şirketinden söz konusu iPhone'un şifresinin kırılmasıyla ilgili yardım talep etmiş, Apple bu eylemin dünya genelindeki bütün iPhone telefonları ve kullanıcıları için gizlilik haklarının ihlali anlamına geleceği gerekçesiyle talebe olumsuz yanıt vermişti.

Apple’ın üst yöneticisi Tim Cook ise endişelerini şu şekilde ifade etmişti:

“iPhone’a erişim için kurulacak arka kapı sisteminin bir kez kullanılacağı öneriliyor ama bu doğru değil. Eğer bu bir kez kurulursa, birçok cihazda tekrar tekrar kullanılabilir.”

Danışıklı dövüş mü?

FBI (Federal Soruşturma Bürosu) ile Amerikan teknoloji devi Apple arasında yaşanan kavgaya "komplo teorisi" gözüyle bakanlar da yok değil. Özellikle Çinli teknoloji devi Huawei ile "cep telefonu üzerinden istihbarat yapılacağı" kavgasına giren Amerika'nın istihbarat ihtiyacını Apple, Facebook, Google gibi ülkenin dev şirketlerine ait platformlar üzerinden sağladığına inananlar, FBI-Apple kavgasının; Çinli telefon şirketlerinin piyasaya hakim olmasıyla küresel bağlamda büyük güç kaybına uğrayan Apple'ı "güvenilirlik" vurgusuyla yeniden zirveye taşıma operasyonu olduğunu düşünüyor.

Yorumlar (0)