Facebook’un yeni kripto parası davalık oldu!

Facebook uzun bir süredir tartışmaların odağındaki yeni kripto para birimi Calibra’nın logosunun çalıntı olduğu iddiasıyla mahkemelik oldu.

BİLİM-TEKNOLOJİ 15.10.2019, 11:00 13.10.2019, 19:53
Facebook’un yeni kripto parası davalık oldu!

Facebook'un yeni kripto para birimine karşı birçok takipçisinin desteğini kaybederken başı yine dertte. Şimdi de Calibra’nın logosu sebebiyle yeni bir dava ile burun buruna geldi. Yeni kripto para logosu Current isimli bir bankanın logosuyla büyük oranda benzerlik gösteriyor. 

Facebook geçtiğimiz aylarda yeni kripto para birimi Calibra’yı kullanıcılarla paylaşmıştı. Başlangıçta birçok destekçisi bulunan yeni para birimi zaman içerisinde desteklerini kaybetmişti hatta kullanıcıların çoğu tarafından -neden kripto para sektörüne girdiği ile ilgili- tepki çekmişti.

Şirketin işin başında önemli destekçilerinden Mastercard, Paypal, Visa, eBay, Stripe gibi dünya devi markaların desteğini geri çekmesi yetmiyormuşcasına Facebook şimdi de başını derde sokabilecek bir dava ile karşı karşıya geldi. Facebook’un yeni dijital cüzdanı diye tabir edebileceğimiz kripto para birimi Calibra’nın logosu sebebiyle ona dava açan firma ise Current isimli bir banka.

Facebook CEO'su Mark Zuckerberg geçtiğimiz yıl da milyonlarca kullanıcının verilerinin satıldığı iddiasıyla canlı yayında yargılanmıştı.

Logolar tıpatıp benzerlik gösteriyor

Current firması geçtiğimiz günlerde Facebook’a açtığı davanın sebebini şu şekilde açıkladı: "Calibra'nın logosu sadece bizim logomuza benzemiyor, neredeyse birebir aynı! Fotoğraflar incelendiği zaman gerçekten de minik bazı farklar dışında iki firmanın logosu arasında çok fazla bir farka rastlanmıyor."

Aslında fazlasıyla benzerliğin gözden kaçmaması gereken önemli bir sebebi var. Hem Facebook’un hem de Current’in logosunu hazırlayan tasarımcısı aynı. Character ismindeki San Francisco markası iki logoyu da tasarlayan firma olarak biliniyor. Söz konusu iki logonun tasarım süresi arasında 3 yıllık bir zaman zarfı olduğu dikkate alınırsa, tasarımcı şirketin aynı olmasına rağmen hazırlayan ekibin farklı olabileceği de diğer ihtimaller arasında yerini alıyor.

 

Yorumlar (0)