Facebook’un kullanıcı sayısı arttı! Meta hisseleri yükselişe geçti

Geçtiğimiz yıl ilk defa kullanıcı sayılarının azaldığını söylemesinin ardından hisse değerlerinin yüzde 50’sini kaybeden Meta son üç ayda kullanıcı sayılarının arttığını açıkladı. Şirketin dün yaptığı açıklamayla birlikte hisse değerleri tekrar yüzde 20 değer kazandı. Öte yandan şirketin geleceğe yönelik ciro tahminleri de beklenenin gerisinde kaldı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 28.04.2022, 14:14
Facebook’un kullanıcı sayısı arttı! Meta hisseleri yükselişe geçti

Facebook’un çatı şirketi olan Meta’nın yaptığı açıklamalara göre günlük aktif kullanıcı sayıları Ocak ve Mart ayları arasında 1,96 milyara yükseldi. 2021 yılında kullanıcı sayılarında düşüş yaşandığını belirten şirketin hisseleri bu açıklamanın ardından neredeyse yüzde 50 değer kaybetmişti. Dün yapılan açıklamaların ardında şirketin hisseleri tekrar yüzde 20 değer kazandı. 2004 yılında şirketi kuran Mark Zuckerberg şu açıklamalara yer verdi:

Hizmetlerimizden faydalanan kişi sayısı şu anda hiç olmadığı kadar artmış durumda. Dünyanın her yerindeki insanlara verdiğimiz hizmet dolayısıyla oldukça mutluyum.

Meta’nın ilk 3 ay içindeki cirosu 27,9 milyar dolar oldu

Whatsapp ve Instagram platformlarının da sahibi olan Meta yıllık büyüme oranının yüzde 7 olduğunu açıkladı. Böylelikle şirketin ilk 3 ay içindeki cirosu 27,9 milyar dolar oldu. Analistler reklam verenlerin yükselen maliyetler ve Ukrayna savaşının ortaya çıkardığı belirsizlik nedeniyle verdikleri reklamlara kısıtlamalar getirdiğini ifade ediyor. İnternet üzerinde verilen reklamlarda Facebook ve Google gibi şirketler en üst sırada yer alsalar da reklam verenler artık TikTok gibi mecralara yönelmiş durumda. Google’ın çatı şirketi Alphabet bu hafta açıkladığı verilerde şirketin reklam gelirlerinin yılın ilk 3 ayı içerisinde yüzde 22 arttığını açıklamıştı. Bu analistlerin tahmin ettiğinden daha aşağıda bir büyüme olarak dikkat çekmişti.

Ciro tahminleri beklenenlerin gerisinde kaldı

Zuckerberg yaptığı açıklamalarda TikTok ile mücadele edebilmek adına Reels videolarına yatırım yaptıklarını ve bunun karşılığını almayı beklediklerini ifade etti. Bunun yanı sıra Apple şirketinin kişisel veri mahremiyetine ilişkin getirdiği yeni özellikler nedeniyle kişiye özel reklam gösterme özelliği kısıtlanıyor. Meta şirketi yaptığı açıklamalarda bu özellik nedeniyle şirkete gelen reklam gelirlerinin 10 milyar dolar azalabileceğini açıkladı. Öte yandan Meta’nın önümüzdeki aylarda 28 – 30 milyar civarında ciro tahmini de beklenenlerin altında kaldı. Meta bu rakamın Ukrayna’da devam eden savaş ve Avrupa’da oluşturulan yasal düzenlemeler nedeniyle meydana geldiğini açıkladı.

Meta ilk çeyrekteki karını 7,46 milyar dolar olarak açıkladı.

Rusya geçtiğimiz Mart ayında Instagram ve Facebook’u yasakladığını açıklamıştı. Zuckerberg yaptığı açıklamalarda şirketin sanal gerçeklik ve yapay zeka üzerine yaptığı yatırımların büyüme hedeflerine ulaşmakta yardımcı olacağını açıkladı. Meta ilk çeyrekteki karını 7,46 milyar dolar olarak açıkladı.

“Apple’ın getirdiği yeni düzenlemeler Facebook’un reklam modeline doğrudan tehdit oluşturdu.”

Piyasa analiz şirketi Insider Intelligence'tan Jasmine Ensberg konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

Meta’nın reklam modellerinde bazı büyük problemler bulunuyor. Facebook zorluklarla mücadele edebilen bir şirket ancak Apple’ın getirdiği yeni düzenlemeler Facebook’un reklam modeline doğrudan tehdit oluşturdu. Tiktok’un da yükselmesi ve pazardaki değişen dinamiklerle beraber Meta şirketinin reklam gelirlerinde büyük bir tehlike oluştu. Ancak yine de reklam verenler reklamlarını insanlara ulaştırabilmek için Instagram ve Facebook’u kullanmaya devam ediyorlar.

Yorumlar (0)