Facebook'a antitröst davası

ABD’nin New York eyaletinin Başsavcılığı; Facebook’a, “rekabetin gelişmesini engellemesi ve kullanıcıları riske atması” gerekçeleriyle antitröst “rekabet ihlâli” soruşturması başlattı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 23.10.2019, 16:25 23.10.2019, 16:39
Facebook'a antitröst davası

Google'a açılan antittöst davalarından sonra, şimdi de benzer şekilde Facebook'un da başı belada.

Facebook, ABD’nin tüm eyaletlerinde antitröst davasıyla yüzleşmek üzere; New York Başsavcısı Letitia James geçtiğimiz Salı günü, ABD’nin 50 kıtasının 45’inde ve Guam bölgesinde Facebook’a antitröst yapılacağını duyurdu.

Facebook;  Federal Hükümet ve Federal Ticaret Komisyonu’ndan da olmak üzere iki ayrı antitröst davasıyla daha yüzleşiyor.
New York Başsavcısı James, “ Soruşturmalarımız 47 başsavcı tarafından destekleniyor; bu isimlerin hepsi Facebook’un tüketicilerinin verilerini riske attığına ve kalitelerini düşürdüğüne dair şüphelere sahipler.” dedi.

Bu soruşturmayı tamamlamak için elimizdeki tüm araçları kullanacağını belirten James, Facebook’un “rekabetin gelişmesini engellemesi ve kullanıcıları riske atması” gerekçelerinin ön planda olduğunu söyledi.

Facebook, veri gizliliğinin ihlâli, sahte reklam ve haberler gibi sebeplerle ABD hükümetinin yasama organlarının baskısı altında.

Facebook, daha önce de manipüle edici siyasi kampanyaları filtreden geçirmemesi ya da engellememesinin yanlış algıya yol açması nedeniyle eleştirilerin hedefi olmuştu. Buna karşılık Facebook kurucu CEO’su Mark Zuckerberg, “bilgi tehlikeli bile olsa herkes tarafından bilinmeli” demişti. Açık bir toplum hayal ettiğini söyleyen Zuckerberg, ilgili manipülatif konuların “ifade özgürlüğü” olduğunu iddia etmişti.

Bunun üstüne Arizona’nın Cumhuriyetçi Başsavcısı Mark Brnovich; Facebook’a karşı başlatılan antitröst davasının New York’ta başlamasının dijital platformlarda başatı oynamasının olumlu olduğunu, müşteri gizliliğine faydalı bir etkisi olacağını, rekabet ihlâli davranışlarında kullanıcıları birleştirmeyeceğini belirtti.

Yorumlar (0)