Facebook, WhatsApp mesajlarını okumak istiyor

Uçtan uca şifreleme gibi güvenlik sistemi sayesinde en güvenli mesajlaşma uygulamalarından biri olan WhatsApp’ta, kişisel mesajların okunması ve reklam için Facebook adım atmaya hazırlanıyor. Uçtan uca şifreleme yerine WhatsApp'ın, homomorfik şifrelemeye geçmek istediği öne sürülüyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 05.08.2021, 14:23 06.08.2021, 09:20
Facebook, WhatsApp mesajlarını okumak istiyor

Yaşadığımız internet çağında, en tartışmalı konulardan biri de kişisel verilerin güvenliğidir.

2016'da uçtan uca şifrelemeye geçmişti

Dünyada 2.5 milyarı aşkın kullanıcısı bulunan WhatsApp, 2014’te Facebook'a satılmıştı. 2016’da ise WhatsApp, uçtan uca şifreleme yöntemli güvenlik sistemine geçmişti. 

Uçtan uca şifreleme, kullanıcılar arasındaki mesajlaşmaların bir başka kişi veya sistem tarafından görülemeyeceğini vurguluyor. Gelir kalemi kişisel verilerin işlenmesi olarak bilinen Facebook'un elinde kullanıcıların çok değerli bilgileri bulunuyor.

Ancak bilindiği gibi uçtan uca şifreleme sebebiyle Facebook'un şu an WhatsApp mesajlarını işlemesi veya görmesi mümkün değil.  

Dünyanın en değerli şirketlerinden olan Facebook uçtan uca şifreleme yöntemini esnetmeye çalışıyor. Bununla birlikte Facebook, WhatsApp’taki kişisel mesajları işleyebilecek ve bu veriler, Facebook için yeni bir gelir alanı anlamına gelecek.

Facebook'un uygulamaya koyacağı yeni sistemin ismi homomorfik şifreleme. Bu sistem, kullanıcılar arasındaki kişisel mesajların okunmadan işlenmesine imkân sağlayan bir yöntem.

Homomorfik şifreleme yöntemiyle Facebook'un haricinde Microsoft, Amazon ve Google gibi dev şirketler de ilgileniyor.

Yeni bir tartışmaya neden olabilir

WhatsApp 2020’de de yine tartışmalı bir karar almıştı. İşletme hesabıyla yapılan görüşmelerden WhatsApp, güvenlik standardını değiştirmişti. Yeni güvenlik esaslarını reddeden kullanıcıların WhatsApp'ın dışına atılacağı bildirilmişti.

Dünya genelinde tepkilere sebep olan bu karar sebebiyle WhatsApp kısa süreliğine geri adım atmıştı. Fakat son kararda şirket, kullanıcılardan yeni kurallara onay vermeyenlere sürekli uyarı yollayaca. Hesaplar, bir süre sonra inaktif duruma alınacak. 

Rekabet Kurulu'nun kararı sonucunda, bu kurallar, Türkiye'deki kullanıcılara şart koşulamayacak. 

Yorumlar (0)