Facebook uzaya uydu gönderecek!

Uzun süredir gündemde olan Facebook2un uzaya uydu gönderme projesi, ABD'li yetkililerden alınan izinle birlikte yakın zamanda gerçekleşecek. Facebook'un uzaya gidecek ilk uydusunu önümüzdeki mart ayında gönderebileceği söyleniyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 16.02.2020, 11:33 16.02.2020, 11:37
Facebook uzaya uydu gönderecek!

Facebook, uzaya uydu gönderme projesindeki resmi prosedürleri hallederek, son evreye geldi.

Webtekno'nun haberine göre, bir süredir ABD Federal İletişim Komisyonu'ndan (FCC) alınması gereken izinleri lojistik sorunlar yüzünden alamayan Facebook, sonunda gerekli belgeleri tamamlayarak izin aldı.

İzin başvurusu, Facebook bünyesindeki bir şirket olan PointView adlı şirket tarafından gerçekleştirildi. Alınan izinle birlikte, uydunun beklenenden çok daha erken süre içinde fırlatılacağı iddia ediliyor. İddialara göre Facebook, ilk uydusunu önümüzdeki mart ayında uzaya gönderecek.

Athena adı verilen uydunun, gelecekte uzaya gönderilecek olan uyduların daha kolay fırlatılabilmesi için test etmek amacıyla uzaya gönderileceği söyleniyor. Facebook'un göndereceği uyduların, dünyada internet bağlantısı olmayan kırsal bölgelere geniş bant bağlantı sağlayacağı belirtildi.

Uzayda uydu şebekesi oluşturma fikri ise Facebook'tan öncesine dayanıyor. Elon Musk'ın SpaceX şirketinin global internet projesi Starlink ve İngiliz bir şirket olan OneWeb'in uydu ağları da internet odaklı projeler olarak biliniyor.

Facebook'un yaptığı uydu testi başarılı olursa, sosyal medya platformunun binlerce uydudan oluşan geniş bir ağın sahibi olacağı söyleniyor.

Daha önceleri Facebook, bu plan için attığı adımlarda çeşitli sorunlarla karşı karşıya gelmişti. 2016 yılında 200 milyon dolar harcanan Amos-6 isimli uydunun hedefi, 14 Afrika ülkesine ücretsiz internet götürmekti. Ancak bu uyduyu uzaya taşıyan, SpaceX'e ait Falcon 9 roketi infilak etmişti. Amos-6 sonrası Facebook, Athena adlı uydunun inşa programını genişletmeye karar verdi.

Arianespace Vega adlı bir fırlatıcıyla uzaya gönderilmesi planlanan ilk uydunun mart ayında gönderileceği söyleniyor. Fransızlara ait olan Arianespace Vega, uyduları 700 kilometrelik bir dairesel yörüngeye oturtabiliyorken, aynı zamanda 1500 kilogramlık yük kapasitesine de sahip.

Yorumlar (0)