Facebook'tan, ödüllü 'deepfake' yarışması!

Sosyal medya devi Facebook, Bill Gates'in Microsoft'u ve bilim insanlarından oluşan bir grup, bir proje için ödüllü yarışma başlattı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 06.09.2019, 22:13
Facebook'tan, ödüllü 'deepfake' yarışması!

10 milyon dolar ödül verilecek bu projede, internette bulunan 'deepfake içerikler' tespit edilmeye çalışılacak. Araştırmayı Missouri Üniversitesinden bazı akademisyenler yürütecek.

"Deepfake Detection Challenge" (Deepfake bulma yarışı) isimli araştırma için Facebook bir veri seti meydana getirecek olan araştırmacılara görev verdi. Projeyle birlikte gerçek oyuncuların bulunacağı deepfake içeriklerin gerçekliği araştırılacak.

Yapay zekanın kullanıldığı "Deepfake" teknolojisi ile birlikte yüksek gerçekliğe sahip sahte videolar üretiliyor.

Deepfake içerik nedir?

Deepfake, kötü niyetli casusların, bir insanın yüzünü alarak kendisinin yer almadığı uygunsuz videolara eklenmesine deniyor. Deepfake videolar kullanılarak, kişilerin yüzü bir videosundaki kişinin yüzüne konuluyor. Bu yöntemle yapılan şantajlar, son yıllarda birçok kişinin başını yakmıştı.

Adriana Grande, Natalie Dormer, Emma Watson ve Ivanka Trump gibi ünlülerin, deepfake yöntemiyle videoları yapılmıştı.

Photoshop ve Airbrush gibi programlar kullanılarak yapılabilen bu deepfake içerikleri üretmek, yakın zamanda yasaklanmıştı.

Facebook'un sicili parlak değil

Cambridge skandalıyla uzun süre gündemde kalan Facebook'un sicili, "kişisel verilerin korunması" konusunda parlak değil. 80 milyona yakın kişinin kişisel bilgilerini Trump’a yakın bir analiz firmasına stan Facebook'un sahibi Mark Zuckerberg, 2018 Nisan ayında mahkemeye çıkmıştı.

Zuckerberg, platformun, kişisel verilerin korunması hususuna önemli adımlar atacağını mahkemede ifade etmişti. Facebook, kişisel verileri tehlikeye atan uygulamaların tespit edilmesinde rol alacak kişilere 40.000 dolara kadar ödül teklif etmişti.

Yorumlar (0)