Facebook beklenen özelliği getiriyor

Facebook, kullanıcılara verilerini kontrol etme hakkı veren 'Geçmişi sil' özelliğini devreye sokuyor. Böylece, şirket tarafından kullanıcıların hangi verilerinin takip edildiği öğrenilebilecek.

BİLİM-TEKNOLOJİ 21.08.2019, 16:00 21.08.2019, 16:03
Facebook beklenen özelliği getiriyor

Facebook, uzun zamandır gündemde olan ve kullanıcılara verilerini kontrol etme olanağı sağlayan 'Geçmişi sil' özelliğini devreye sokacak.

Associated Press Haber Ajansı'nda yer alan haberde, Facebook'un ekleyeceği bir bölümde kullanıcılarına, şirket tarafından Facebook dışındaki sitelerde hangi hareketlerinin izlendiğini takip edebilme imkanı vereceği bildirildi. Kullanıcılar takip etme özelliğini devre dışı bırakarak, Facebook'un kendilerini Facebook dışında takip ederek hedefli reklam göndermesinin önüne geçebilecek.

Facebook'un yeni özelliği ile kişilerin Facebook'ta göreceği reklam sayısında bir değişiklik olmayacak. Yeni sistemde, kullanıcıların takip etme özelliğini kapatmaları durumunda kendi ilgi alanlarının dışında daha fazla reklamla karşılaşabileceği öngörülüyor.

Facebook dışı etkinlikler profilde görülmeyecek

Diğer bir yandan şirket, takip etme özelliğini kapatan kullanıcıların Facebook dışı verilerini toplamayı sürdürecek. Bu özellik, yalnızca kullanıcıların Facebook dışı etkinliklerini kendi profillerinde görmemelerine imkan verecek. 

Facebook tarafından yapılan açıklamada, şirketlerin, özel olarak hangi kişilerin kendi reklamlarına girip girmediğini bilmeyeceği yalnızca anonim bir kişinin reklama tıkladığını bilebileceği, böylece şirketlerin reklamlarının performansını ölçebileceği kaydedildi.

'Geçmişi sil' özelliği ilk olarak Güney Kore, İrlanda ve İspanya'da kullanıma sunulacak. Yeni özelliğin ABD de dahil olmak üzere dünyanın geri kalanına ne zaman yayılacağı konusunda henüz açıklama gelmedi.

Kullanıcıların aramaları ve tıkları izleniyor

Facebook, diğer sosyal medya platformlarında görüldüğü gibi gelirlerinin büyük kısmını hedefli reklamcılık (targeted advertising) denen bir teknik sayesinde kazanıyor. Bu teknik ile şirketler kullanıcıların internet üzerinden yaptığı işlemleri, aramaları ve tıkları izliyor ve kullanıcıları gruplandırıyor. Bu sayede kişilerin hangi ürünlere ilgi duyduğunu anlayan şirketler herkese her reklamı göndermekten ziyade, ilgili reklamı ilgili kişiye gönderiyor. 

Örneğin, Facebook'un 'like' butonuna sahip bir internet sitesinde ayakkabı arayan bir kişi, aynı ayakkabı firmasının reklamları ile kendi Facebook profilinde de karşılaşabiliyor.

Yorumlar (0)