Facebook'a rekor ceza!

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Federal Ticaret Komisyonu (FTC), sosyal paylaşım sitesi Facebook'a 5 milyar dolar ceza kesti.

BİLİM-TEKNOLOJİ 13.07.2019, 13:07
Facebook'a rekor ceza!

The Wall Street Journal'da yayınlanan habere göre, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Federal Ticaret Komisyonu (FTC), sosyal paylaşım sitesi Facebook'un kişisel bilgileri izinsiz ve usulsüz kullanması nedeniyle 2018 yılında başlattığı soruşturmanın sonucunda sosyal paylaşım sitesi Facebook'a 5 milyar dolar ceza kesti.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Federal Ticaret Komisyonu (FTC) tarafından verilen cezanın 2'ye karşı 3 oyla kabul edildiği bilgisi paylaşıldı. 

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Federal Ticaret Komisyonu (FTC) kararının kesinleşmesi için Adalet Bakanlığının da onayının gerektiği belirtilirken, bu incelemenin ne kadar süreceği bilinmiyor.

Sosyal medya devi Facebook'tan ise konuyla ilgili herhangi açıklama gelmedi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Federal Ticaret Komisyonu (FTC) tarafından kesilen bu cezanın, 2012 yılında Amerikan dev arama motoru Google'a kesilen 22 milyon doları geride bıraktığı ve bir teknoloji firmasına kesilen en yüksek ceza olduğu vurgulandı.

2018 yılında 56 milyar dolar gelir elde eden sosyal medya devi Facebook'un, 2019 yılında da 69 milyar dolar civarında bir hasılat elde edeceği öngörülüyor.

Geçen yılki Cambridge Analytica veri skandalı

Bugün en çok tartışılan konulardan biri olan "veri güvenliği" konusu 2018 yılında patlayan Cambridge Analytica skandalı ile zirveye ulaşmıştı.

Cambridge Üniversitesinde araştırma görevlisi olarak çalışan Aleksandr Kogan, sosyal medya ağı Facebook aracılığıyla hizmet veren “this is your digital life” isimli kişilik testi uygulaması aracılığıyla 87 milyon kişinin bilgilerini depolamış, bu bilgileri 2016 senesinde siyasi danışmanlık maksadıyla faaliyet gösteren Cambridge Analytica şirketine para karşılığı satmıştı. Skandalı İngiliz televizyon kanalı Channel 4 açığa çıkarmıştı. Söz konusu skandalda Cambridge Analytica şirketi, ele geçirdiği verileri 2016 yılındaki Amerikan seçimlerini Donald Trump'ın kazanması amacıyla kullanmıştı.

Olayın ortaya çıkmasının ardından sosyal medya devi Facebook'un üst yöneticisi Mark Zuckerberg, Amerikan Senatosu'nda ifade vermişti. Büyük data krizi ile birlikte özellikle teknoloji şirketleri Avrupa ve Amerika'da data politikalarını yeniden gözden geçirmeye başlamıştı.

Yorumlar (0)