Facebook'a kötü haber

Amerika Birleşik Devletleri'nde federal mahkeme, sosyal medya platformu Facebook'a (Meta) karşı FTC (Federal Ticaret Komisyonu) tarafından açılan davanın ilerleyebileceğine hükmetti.

BİLİM-TEKNOLOJİ 12.01.2022, 21:50
Facebook'a kötü haber

Haziran 2021 tarihinde, Aralık 2020’de açılmış olan davaların reddi yönündeki talepleri kabul eden Bölge Yargıcı James Boasberg, dün açıkladığı kararında davanın ilk şekli yasal çerçevede yetersiz olsa da temel argümanı oluşturan 'Facebook’un rekabet dışı hareket eden bir tekel firma olduğu' gerçeğinin halihazırda değişmediğini, Ağustos 2021 tarihinde sunulan davanın revize edilen halinde buna ilişkin olguların çok daha detaylı bir şekilde ortaya konulduğunu kaydetti.

Meta tarafından gerçekleştirilen açıklamada ise söz konusu kanıtların davadaki iddiaların temel olarak zayıflıklarını ortaya koyacağından kuşku duyulmadığı, firmanın WhatsApp ve Instagram yatırımlarının onları bugünkü konuma getirdiği ifade edildi.

"Satın al ya da göm"

Boasberg, geçtiğimiz haziran ayında açıkladığı kararında, FTC’nin davasının orijinal halinin Facebook’un tekel olduğunu ortaya koyacak yeterli delil içermediğini dile getirmişti.

FTC, geçtiğimiz ağustos ayında sunduğu revize edilmiş olan davada, firmanın rekabeti bastırmak adına rakiplerine karşı 'satın al ya da göm' stratejisini takip ettiğini öne sürmüştü.

FTC ve 46 eyaletin başsavcıları tarafından Aralık 2020’de açılan davalar, şirketin Instagram'ı 2012 yılında 1 milyar dolara ve WhatsApp'ı 2014 yılında 19 milyar dolara satın almasının sosyal medyadaki rekabete zarar verdiğini ileri sürüyordu.

Yorumlar (0)