FaceApp'e FBI soruşturması geliyor

Global ölçekte siber istihbarat ağını elinde bulundurmak isteyen Amerika, Çin'in Huawei'si ile kapıştıktan sonra şimdi de Rusya'nın FaceApp'ini kurcalıyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 18.07.2019, 15:39
FaceApp'e FBI soruşturması geliyor

Son günlerin popüler "yaşlandırma" programı Rus FaceApp ile ilgili olarak ABD'li senatör Chuck Schumer, "FBI tarafından soruşturulması gerekiyor" dedi.

Amerika Birleşik Devletleri Senatosu Üyesi Chuck Schumer, FBI ve Federal Ticaret Komisyonu'na çağrıda bulunarak son günlerin popüler "yaşlandırma" programı Rus yapımı FaceApp'in FBI tarafından soruşturulması gerektiğini kaydetti.

ABD'li Senatör Chuck Schumer, kişisel Twitter hesabındaki paylaşımda, Rus fotoğraf uygulaması FaceApp'in merkezinin Rusya'da olduğunu hatırlatarak, kullanıcılardan uygulamayı kullanmadan önce kişisel verilerine erişilmek için bütün izinlerin istendiğine vurgu yaptı.

Rus yapımı FaceApp uygulamasının ulusal güvenlik ve mahremiyet konularında risk yarattığını belirten ABD'li Senatör Chuck Schumer, FBI'dan (Federal Soruşturma Bürosu) Amerikalıların verilerinin Rus hükümetinin eline geçip geçmediği konusunda araştırma ve çalışma yapmasını istedi. 

Aslında FaceApp ilk örnek değil

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından büyük endişe uyandıran FaceApp akıllı telefon uygulaması, bu konuda ilk örneği teşkil etmiyor. Geçtiğimiz aylarda Facebook ve Instagram'da yoğun olarak katılım sağlanan "#10-Year Challenge" hakkında da yüz tanıma teknolojisinin geliştirilmesi için tuzak olduğu yönünde iddialar ileri sürülmüştü.

10 yıllık görsellerin kullanıldığı akımın sadece eğlence amaçlı olmayabileceğini söyleyen New York Üniversitesi Stern İşletme Fakültesi'nde görevli Prof. Dr. Amy Webb, yüz tanıma teknolojisini geliştirmek için harika bir fırsat olduğunu ifade etmişti. Facebook ise hareketin kullanıcılar tarafından başlatıldığını anımsatarak, iddiaları kesin dille yalanlamıştı. 

Asıl mesele ABD-Rus siber güvenlik çatışması

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Rusya Federasyonu arasında politik ve ekonomik alanda yaşanan rekabet, 2016 yılındaki Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanlık Seçimlerinin ardından farklı bir boyuta taşınmıştı.

ABD Başkanlık Seçiminden sonra Demokratlar, Rusya'nın seçimlere müdahale ettiği iddiasını gündeme taşımıştı. Seçimde özellikle Twitter botları çokça kullanılmış, Twitter üzerinden yapılan anketlerin botlar tarafından manipüle edildiği ortaya çıkmıştı.

Yorumlar (0)