Evrenin sonu nasıl gelecek?

Evrenin ölümüne dair bazı kabul gören teoriler var. O teorileri sizler için derledik.

BİLİM-TEKNOLOJİ 07.05.2019, 18:58
Evrenin sonu nasıl gelecek?

Entropi yasası gereği evren eninde sonunda hayatını tamamlayacak. Ancak bunun nasıl olacağı üzerine bilim insanları senelerden bu yana birçok teori ortaya attı. Gelin o teorileri inceleyelim.

Samanyolu’nun bütün evreni oluşturduğunu düşüncesi, 1920’li yıllara kadar bilim dünyası tarafından kabul gören bir teoriydi. Ancak astronom Edwin Hubble, Samanyolu’nun da diğer milyonlarca galaksiden sadece biri olduğunu kanıtlayınca evrene dair ufkumuz genişledi. 

1924 yılında Samanyolu Galaksisi’nin milyonlarca yıldız içerdiğini kanıtlayan Hubble, galaksiler arasındaki uzaklıkları da ölçmüştü. Hesaplamaları sırasında ışık tayflarından yararlanarak diğer gezegenlerin Dünya’dan uzaklaştığını fark eden Hubble, gözlemlerini derinleştirdikçe daha garip bir şey keşfetti. Çevredeki bütün yıldızlar ve gezegenler, Dünya’dan aynı hızla uzaklaşıyordu. Aynı gözlem ve hesaplamalarını galaksilere uygulayan Hubble, galaksilerin de birbirinden uzaklaştığını görünce aklına tek bir fikir geldi:

“Evren genişliyor!”

Evrenin genişlediğinden hareketle, eskiden tek bir noktadan her şeyin çıkmış olabileceği teorisi olan Big Bang teorisi böylece daha da geçerlilik kazandı.

Büyük Çöküş Teorisi

Edwin Hubble, 1929 yılında evrenin genişlediğini, galaksilerin ve yıldızların birbirlerinden uzaklaştığını savunan teorisini ortaya attığında bilim dünyası büyük bir şok yaşamıştı. Genişleme düşüncesi o zamanlara kadar birçok kişi tarafından dillendirilse de bunu matematiksel olarak kanıtlayan ilk kişi Hubble’dı.

Evrenin genişlediği teorisinden hareketle zaman içinde yer çekimi kuvvetinin yavaşlayacağı ve duracağı düşünülüyor. Tabi milyarlarca yıldan bahsediyoruz, hemen olmayacak bu. Yerçekimi kuvvetinin durmasından sonra ise evrenin bu defa büzülmesi ve milyarlarca yıl sonra eski haline dönmesi (Big Bang noktası) kabul gören teorilerden bir tanesi.

Donma Teorisi

Bu teorinin temeli termodinamiğin yasalarına dayandırılıyor. Sürekli genişleyen evrenin (genişleme hızının da arttığını hesaba katarsak) genişlemesinin durmayacak. Bu genişleme neticesinden on milyarlarca yıl sonra belki de diğer galaksiler görünmez olacak.

Yüz milyarlarca yıl sonra evrendeki hiçbir yıldız, diğerinin görüş mesafesinde olmayacak. Trilyon yıl sonra ise atom bile parçalarına ayrılacak ve evren soğumuş bir ortama dönüşecek.

Büyük Sıçrama Teorisi

Bu teori, kuantum fiziğindeki belli kurallar göz önünde bulundurularak ortaya atıldı. Buna göre sürekli genişleyen evren bir süre sonra küçümeye başlayacak. Ancak bu küçülme de sonsuza kadar sürmeyecek. Belli bir aşamada sonra atom altı parçacıklarının birbirini itmesiyle evren yeniden genişleyecek. Teorinin özeti; evrenin sonsuza kadar bu döngüde kısılı kalacağı üzerine…

Yırtılma Teorisi

Evrenin yaklaşık yüzde 68’inin oluşturan karanlık enerji, temel itici gücü sağlıyor. Bu genişleme hızı da sürekli artıyor. Bir süre sonra bu genişleme hızı öylesine artacak ki atomları bir arada tutan güçler bu güce karşı zayıf düşecek. Evrenin genişleme hızı önlenemeyecek bir seviyeye ulaştığında Büyük Yırtılma yaşanacak ve bütün maddeleri oluşturan atomlar parçalanacak.

Bu aşamadan sonra evren, etrafta yüzen parçacıklardan oluşan ölü bir yere dönüşecek.

Yorumlar (1)
Ridvan baba 4 yıl önce
Ve sonsuzluka yolculuk işte o zaman...