Everest'in yüksekliği yeniden ölçülecek

Çinliler, farklı yıllarda farklı sonuçlar alınan yükseklik ölçümü nedeniyle Everest Dağı'nın yüksekliğini yeniden ölçme kararı aldı. Çinli ekip Everest'e tırmanmaya başladı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 07.05.2020, 11:02
Everest'in yüksekliği yeniden ölçülecek

Bir grup Çinli bilim insanı ile profesyonel dağcı, dünyanın en yüksek zirvesi Everest Dağı'nın irtifasını ölçmek üzere zirve yolculuğuna başladı.

Çin resmi haber ajansı Xinhua'nın servis ettiği habere göre, Doğal Kaynaklar Bakanlığından ölçüm uzmanları ile profesyonel dağcılardan oluşan 30 kişilik grup, Nepal-Çin sınırındaki dağın Çin tarafındaki ana kamptan zirveye doğru yola çıktı.

Nisan başından bu yana ana kampta dağcılarla birlikte yüksek irtifaya uyum çalışması yapan uzman ekip, hava koşullarının uygun olması durumunda Mayıs ayının sonunda zirveye ulaşmayı hedefliyor.

Grup zirveye ulaştığında, GPS (Küresel Konumlama Sistemi) ve özgül ağırlık ölçen gravimetre gibi alet ve cihazlar yardımıyla zirve irtifasının hassas ölçümünü yapacak.

Daha önce iki kez ölçüm yapıldı

Çin daha önce 1975 ve 2005 yıllarında Everest'e keşif grupları yollayarak zirvenin hassas irtifa ölçümünü yaptırmıştı. O dönemde dağın yüksekliği 1975 yılında 8848 metre 13 santim ve 2005 yılında ise 8844 metre 43 santim ölçülmüştü.

Çin, Covid-19 (yeni tip koronavirüs) salgını sebebiyle 12 Mart'ta Everest Dağı'na kendi sınırından yapılan tırmanışları durdurduğunu açıklamıştı.

Yorumlar (0)