Eşini aylarca "stalk" yazılımıyla izledi!

Sinsice izlemek manasına gelen "stalking" için casus yazılım kullanma oranı arttı. Bu yazılımlar sayesinde, insanlar birbirilerini gizlice takip ediyor. Ekran hareketlerini görebiliyor, seslerini dinleyebiliyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 25.10.2019, 15:00 07.11.2019, 23:28
Eşini aylarca "stalk" yazılımıyla izledi!

Akıllı telefonlara yüklenebilen mobil uygulamaların, birçok konuda hayatımızı kolaylaştırdığı biliniyor. Bu teknolojiyi kullanan insanların aklına sıklıkla; “acaba dinleniyor muyum?”, “takip ediliyor muyum?” geliyor. Hatta; insanların bu şüphelerinin asılsız olmadığı, sosyal medya platformlarına açılan davalardan, ABD’nin Çinli telekomünikasyon devi Huawei’ye uyguladığı yaptırımların temel konusu olan “casusluk” davalarıyla yankı buldu.

George Orwell’in 1984 kitabı

Akıllı telefon, tablet, bilgisayar kullanıcıları, çoğunlukla takip edilme ihtimallerini makro düzeylerde düşünüyor. George Orwell’in 1984 kitabı gibi “devlet gözetiminde miyim?”, “akıllı telefondaki kullanıcı eğilimlerimden ötürü sınıflandırılıyor muyum?”, “büyük şirketler eğilimlerimi mi ölçüyor?” gibi sorular yaşadığımız dönemin genel krizleri arasında görülüyor.

Stalking, “Sinsice izlemek”

İngilizce tabiri “stalking” olan, “sinsice izlemek” manasına gelen kelimeyi, yaşadığımız dijital çağda hemen hemen herkes sıklıkla işitiyor. Bu genelde, sosyal medya platformlarında, başkalarını sinsice takip eden (stalker), kendini belli etmeyenlerin yaptığı eylem olarak görülüyor.

Eşi tarafından “stalk” yazılımıyla izlenen kadın

BBC’nin haberine göre; ismini vermek istemeyen genç bir kadın; eşinin kendisini, bir mobil uygulama aracılığıyla takip ettiğini fark ettiğini söyledi.

Genç kadın, “Eşim, arkadaşlarım hakkındaki en özel ayrıntıları dâhil biliyordu. Kendisine, ‘bunları nasıl bilebiliyorsun?’ diye sorduğumda, bana cevap olarak, ‘bana anlattığın şeyleri unutuyorsun?’ diyordu.” dedi ve “Bazen de beni, arkadaşlarımla otururken gördüğünü ve bunun şans eseri olduğunu söylüyordu.” dedi.

Bunun aylarca sürdüğünü söyleyen kadın, güzel olan evliliğinin bir süre sonra kâbusa dönüştüğünü söyledi.

“Ekranda 1-2 saniyeliğine beliren şey beni dehşete düşürdü”

6 yaşındaki oğullarıyla çıktıkları “Cadılar Bayramı” gezisinde fark ettiği şey karşısında şaşkına dönen kadın, eşinin onu nasıl “sinsice takip ettiğini” BBC’ye şu şekilde anlattı, “Eşim telefonunda bir fotoğrafı göstermek için telefonu bana uzattı ve o esnada ekranda 1-2 saniyeliğine beliren şey beni dehşete düşürdü. Ekranda beliren yazıda, ismim ve cihazımın adı yazıyordu ve bu yazının yanında da, ‘günlük rapor’ yazıyordu. Bir süre nefes alamadım, eşime lavabo ihtiyacım varmış gibi numara yaparak oradan ayrıldım. Oğlum için orada olmak zorundaydım ve hiçbir şey görmemiş gibi davrandım.” sözleriyle ifade etti.

“delirdiğimi düşündüm”

Geziden döndüğünde, ilk işi casus yazılımları teşhis ettirdiğini söyleyen kadın, “Başkalarının gizli bilgilerini eşime söyleyip, daha sonra unuttuğuma inanmaya başlamıştım. Aylarca delirdiğimi düşündüm, neyse ki bunu fark ettim ve her şey yeniden anlam kazandı.” sözleriyle yaşadıklarını aktardı.

Takip etme yazılımları alenen satılıyor

“Stalkware (sinsice izleme yazılımı)” ya da “spouseware (eşini takip etme yazılımı)” olarak bilinen güçlü gözetim yazılımları aslında çevrimiçi portallarda alenen satılıyor.

“Çalışanlarınızı izleyin!”, “Çocuklarınızı izleyin!”, “Eşinizin aldatıp aldatmadığını öğrenin!”

Bu tür yazılımları yapanlar, ürünlerini pazarlarken aynı zamanda, “çalışanlarınızı izleyin!”, “çocuklarınızı izleyin!”, “eşinizin aldatıp aldatmadığını öğrenin!” gibi başlıkları da kullanıyorlar.

Ekran videoya alıp “stalker’a” gönderebiliyor

Akıllı bir telefonun tüm mesajları uzaktan bağlantıyla okunabiliyor, ekranda yapılan her şey videoya kaydedilip diğer “sinsice takip eden” kişiye gönderilebiliyor. Bu özelliklerinin yanında “sinsice takip eden” kişi, gözetlemek istediği kişiyi GPS ile de konumu takip edilebiliyor.

Teşhis edilen casus yazılım sayısı arttı

Rusya merkezli Siber-güvenlik şirketi Kaspersky Lab, akıllı telefonlarında casus yazılım yakalayanlarının oranı geçtiğimiz yıl içerisinde yüzde 35 civarında arttığını ve bu yıl da 37 bin 532 cihazda bu tür casus yazılımların teşhis edildiğini belirtti.

Akıllı telefonlarda anti virüs yazılımları kullanılmıyor

Kaspersky Lab’ın Baş Güvenlik Araştırmacısı ve Küresel Araştırma ve Analiz üyesi olan David Emm, “Çoğu insan masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarını anti virüs yazılımlarıyla koruyor, çok azı mobil cihazlarını korumayı aklına getiriyor.” diyerek akıllı telefonlarda yaşanabilecek casus yazılımlarla ilgili bilinçlendirmenin gerekliliğinden bahsetti.

Türkiye’de suç

Türkiye’nin de aralarında bulunduğu çoğu ülkede, kişisel verilerin gizliliği ihlâli suç ancak bu tür casus yazılımların denetimi oldukça güç olabiliyor.

Kullanılmayan mobil uygulamalar silinmeli

Uzmanlar bu tür problemleri en aza indirmek için, kullanmadığınız mobil uygulamaların silinmesi gerektiğini söylüyorlar ve anti virüs yazılımlarını kullanmanın önemini vurguluyorlar.

Habernediyor.com / Safa Kaçar

Yorumlar (0)