Erzurum’da lise öğrencileri bomba bırakan İHA üretti

Erzurum’da liseli gençler uzun süredir üzerinde çalıştıkları yazılımla bomba atabilen İnsansız Hava Aracı (İHA) üretti. Robofest etkinliği kapsamında tasarımını yaptıkları İHA’yı tanıtan öğrenciler yoğun bir ilgiyle karşılaştı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 24.05.2022, 17:15 25.05.2022, 14:55
Erzurum’da lise öğrencileri bomba bırakan İHA üretti

Atatürk Üniversitesi, Büyükşehir Belediyesi, Erzurum Teknik Üniversitesi ve Erzurum Valiliği ortaklığında gerçekleştirilen "7. Robot Günleri (Robofest)" etkinliği hız kesmeden devam ediyor. Robofest'te yazılımını kendileri yaparak ‘Turnadağ' ismini verdikleri İnsansız Hava Aracı'nı (İHA) tanıtan lise öğrencilerine yoğun bir ilgi geldi.

Destekler ‘Turnadağ’a geldi

Liseler arası gerçekleştirilen insansız hava araçları yarışması kapsamında Prof. Dr. Necmettin Erbakan Fen Lisesi öğrencileri yönetilebilir ve bomba bırakabilen döner kanatlı insansız hava aracı (İHA) üretti. Öğrencilerin okul idarecileri ve öğretmenlerinin desteği sayesinde gerçekleştirdiği projede ilk aşamayı geçen Turnadağ grubu son kısım için çalışmalarını sürdürüyor.

Ekip kendinden emin hareket ediyor

Turnadağ İHA grubu içerisinde yer alan Muzaffer Polat, “Şu anda biz liseler arası, insansız hava araçları yani İHA kategorisinden yarışmaya katılıyoruz. Takımca ilk aşamayı geçtik. Bu kısımdan sonra bir ara daha var. Oraya ulaşabilmemiz için. O aşamada aslında basit bizim için. Kolaylıkla geçeceğimizi de düşünüyoruz. Derece almayı çok istiyoruz. İnşallah sorunsuz bir şekilde istediğimiz olur. Uçağımız manuel bir şekilde tek seferlik uçuş yaptı. Diğer uçuşu ise otonom olacak şekilde yapmayı düşünüyoruz. İnşallah bir sonraki hafta farklı bir uçuşa geçiş yapacağız. Yarışma kapsamında bizlerden talep edilen uçağı otonom şekilde uçurabilmemiz. Ve istedikleri görevleri de otonom şekilde yapmamız da gerekiyor. İlk görevimiz uçağı manevra özelliklerini test etmek olacak. Bu da yine otonom olacak” şeklinde ifade etti.

Yarışmadaki görevler zorlayacak

Polat ikinci görev hakkında bilgi vererek, “Verilen ilk görevi başarıyla geçen gruplardan ikinci aşamada istenilen alana İHA’larla iki adet topu bırakması istenecek. İkinci aşamayı gerçekten başaran bir veya 1 grup oluyor. Biz ikinci aşamayı da kolaylıkla geçebiliriz. Tabi çalışmalarımız bu şekilde devam ederse. Aslında ikinci aşama bir çeşit bomba bırakma simülasyonu gibi. Yani bir İHA nasıl bomba bırakıyorsa bizde bunu topla yapacağız. Sonuç olarak benzer yazılımı kullanıyoruz. Bu şekilde de kendimizi de geliştirmiş oluyoruz” diyerek sözlerine son verdi.

Yorumlar (0)