Erdoğan’ın gönlündeki, kadın astronot!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dün Türkiye’nin milli uzay programını açıklamasının ardından bugün de Bakan Varank 2023 senesinde uzaya gönderilmesi planlanan astronota ilişkin ilk açıklamayı yaptı. Varank, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gönlünden geçen kişinin bir kadın astronot olduğunu söyledi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 10.02.2021, 12:15 11.02.2021, 09:47
Erdoğan’ın gönlündeki, kadın astronot!

Türkiye Uzay Ajansı, 2023 senesi için bir Türk astronotu uzaya göndermek üzere çalışmalarını başlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dün yapmış olduğu açıklamalar sonrası Bakan Varank, Türkiye Uzay Ajansı’nın faaliyetlerine dair detaylı bir bilgilendirme yaptı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Türkiye Uzay Ajansı’nın ülkeye uzay alanında çok önemli kabiliyetler kazandıracak ve var olan kapasitesinin de üzerine çıkartacak, uzay ekonomisi alanında önemli bir konuma getirecek program hazırlığında olduğunu kaydetti.

“Cumhurbaşkanının gönlünden geçen bir kadının uzaya gitmesi”

Türkiye’nin uzay programına ilişkin gelecek 10 yıllık yol haritası olduğunu ifade eden Varank, “Cumhurbaşkanımızın gönlünden geçen, bir kadın astronotun uzaya çıkması. En uygun kişinin orada görevi gerçekleştirmesini sağlayacağız.” dedi.

“Türkiye bir uzay ülkesi diyebiliriz”

Varank açıklamalarının devamında şunları söyledi:

“Türkiye için aslında bir uzay ülkesi olduğunu söyleyebiliriz. Rahmetli Özal’ın vizyonuyla 80’li senelerin sonuna doğru ülkemiz kendi haberleşme uydusunu yapabilen bir ülke oldu. Bugün biz bu yayını gerçekleştirebiliyorsak uydular sayesinde Türksat sayesinde bunu yapabiliyoruz.

“Bu program, ülkemizin gelecek 10 senelik yol haritası”

Uzaya ilişkin asıl kabiliyetlerimize sayın Cumhurbaşkanı’mızın önderliğinde son 18 yılda yapmış olduğumuz yatırımlarla ulaştık. Ülkemiz bir uzay ülkesi derken abartı yapmıyoruz. Kendi uydularımızı geliştiriyoruz. Bu kabiliyete sahip dünyada çok fazla ülke yok. Önemli bir gözlem ve astronomi altyapımız bulunuyor. Tüm bunların bir üst lige taşınması için dikkatli bir koordinasyon gerekiyordu. Cumhurbaşkanı’mız vizyoner bir adımla 2018’in sonunda TUA’nın kurulmasına dair kararnameye imza attı.

Cumhurbaşkanı’mız önderliğinde yönetim atamaları gerçekleştirildi ve uzay programına ve ekonomisinie ilişkin önemli bir program hazırlandı.

Hazırlanmış olan program ülkemizin gelecek 10 yıldaki yol haritası diyebiliriz.”

Yorumlar (0)