En çok radyasyon yayan telefonlar belli oldu! Listede dünyaca ünlü markalar var

Yapılan bir araştırma sonucunda en çok radyasyon yayan akıllı telefonlar belirlendi. Listedeki ürünlerin bir bölümü Türkiye'de de satışa sunuluyor.Elektromanyetik dalgalar ,ayrıca tıbbi tedaviler konusunda da kullanılmaktadır. Gamma ve X-ray ışınları da bu radyasyon grubunda listeleniyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 11.04.2022, 14:14 11.04.2022, 16:43
En çok radyasyon yayan telefonlar belli oldu! Listede dünyaca ünlü markalar var

Akıllı telefonların radyasyon yaydıkları oldukça konuşulan bir gerçek. Her elektronik cihaz ayrı ayrı seviyelerde olmak üzere kullanıcılarını radyasyon etkisine maruz bırakıyor. Fakat radyasyonun, bilime göre kabul edilebilir bir düzeyi var.

En fazla radyasyon yayan telefonlar

Amerikan Federal İletişim Komisyonu’nun verdiği bilgilerde, akıllı telefonlardaki radyasyonun kullanıcılara zarar verdiğine ilişkin bilimsel anlamda güvenilir bir kanıt bulunmuyor. 

Ancak buna rağmen, radyasyon seviyeleri kullanıcılara tarafından merak edilen bir konu. Bankless Times'ın Almanya Federal Radyasyon Ofisi’ne dayanarak yaptığı çalışmayla birlikte en çok radyasyon yayan telefonlar açıklandı. Bu telefonların bir bölümü Türkiye'de satılmazken bir bölümü ise iç pazarda yer alıyor.

Android cihazlar ile ilgili yapılan bu araştırmada SAR değerleri esas alındı. FCC, SAR değer konusunda üst sınır olmak üzere kilo başına 1.6 watt'ı tespit etmişti. Listede bulunan 10 telefondan 9’u bu seviyenin altında bulunuyor.

Listenin zirvesinde bulunan Motorola Edge, 1.79 SAR değeriyle en çok radyasyon yayan akıllı telefon olduğu belirtildi. Sırasıyla Motorola Edge'i, ZTE Axon 11 5G, OnePlus 6T, Sony Xperia XA2 Plus, Google Pixel 3XL, Google Pixel 4a, Oppoe Reno5 5G, Sony Xperia XZ1 Compact, Google Pixel 3 ve OnePlus 6 gibi telefonlar izliyor.

Google'a ait 3 telefon, listede kendisine yer buldu. Listenin son sırasında yer alan OnePlus 6'nın SAR değerinin 1.33 olduğu belirtildi.

Radyasyon türleri

Radyasyonun 4 tipi bulunmakta. Bunlar alfa, beta, nötron ve elektromanyetik dalga şeklinde tasnif ediliyor. 

Elektronik aletler ve akıllı telefonların çoğunda yer alan radyasyon türü, elektromanyetik dalga grubuna dahil olmaktadır. Bu elektronik cihazların radyasyon yaymaları için toryum veya uranyum gibi radyoaktif maddelere sahip olmasına gerek yok. Elektromanyetik dalgalar, ayrıca tıbbi tedaviler konusunda da kullanılmaktadır. Gamma ve X-ray ışınları da bu radyasyon grubunda listeleniyor. 

Yorumlar (0)