Elon Musk ile anlaşan NASA’ya Jeff Bezos’tan yeni teklif

209,2 milyar dolar olan servetiyle, dünyadaki en zengin insan unvanını elinde barındıran Jeff Bezos, NASA’ya “Ay’a geri dönme projesi” dahilinde kullanılacak insanlı iniş aracı için 2 milyar dolar değerinde bir teklifte bulundu. Geçtiğimiz Nisan’da Bezos’un uzay firması Blue Origin’den gelen teklif reddedilerek Elon Musk ile 2,9 milyar dolar değerinde bir sözleşme imzalamıştı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 27.07.2021, 14:09 28.07.2021, 10:16
Elon Musk ile anlaşan NASA’ya Jeff Bezos’tan yeni teklif

Dünyadaki en zengin insan Jeff Bezos, Ay’a gidecek olan uzay aracının sözleşmesinin tekrar gözden geçirilmesi karşılığında NASA’ya 2 milyar dolar teklif etti.

Bu senenin başlarında SpaceX’i seçmeden Artemis programı dahilinde NASA, 1972 senesinden beri astronotları Ay’ın yüzeyine taşıyacak olan bir uzay aracı için teklif istemişti.

Finansman açığı oluşmuştu

Fakat NASA, Kongre’den istediği 3,3 milyar dolar büyüklüğündeki ödeneğin sadece 850 milyon dolarlık kısmını alabilmiş ve meydana gelen finansman açığı sebebiyle, Ay’a insanlı iniş aracı ihalesini beklendiği gibi iki şirkete değil tek bir şirkete verebilmişti.

NASA, sonra, Bezos’un uzay firması Blue Origin’den gelmiş olan teklifi reddederek rakip milyarder Elon Musk’ın sahibi olduğu SpaceX firmasıyla, 3 sene sonra astronotları Ay’a götürmesi karşılığında 2,9 milyar dolarlık bir anlaşma imzalamıştı. İhalede Blue Origin, Northrop Grumman, Lockheed Martin ve Draper ile ortak olmuştu.

Bununla beraber NASA yetkilisi olan Kathy Lueders, uzay ajansının kararını SpaceX’in kanıtlanan yörünge misyonları ve öteki çalışmalarını gösterip savunmuştu.

“2 milyar dolar büyüklüğündeki masrafı karşılayacağım”

NASA Başkanı Bill Nelson’a bir mektup gönderen Bezos, Blue Origin’in hükümetin mevcut mali senesinde ve bundan sonraki mali senede 2 milyar dolara dek olan ödemelerden feragat edileceğini ifade ederek, NASA’ya cazip bir teklifle gitmişti. Karşılığında, Bezos, Blue Origin’in sağlam, sabit düzeyde fiyatlı bir sözleşmeyi kabul ederek sistem geliştirmeye dair maliyetlerin de karşılanacağını kaydetti.

Bezos, “Kısa vadeli bütçe sorunlarından dolayı NASA, orijinal çift kaynaklı satın alma stratejisinden vazgeçti ve bu teklif bu engeli ortadan kaldırıyor. Teklifimiz ödemelerin ertelenmesini değil tamamıyla bu alacaklardan süresizce feragat edilmesi anlamını taşımaktadır.” şeklinde konuştu.

NASA sözcüsü: Haksız fiyat avantajı sağlayabilir

NASA’dan bir sözcü, Nelson’un Bezos’un mektubunu aldığını ancak Blue Origin’in SpaceX’in verdiği fiyatı revize edip haksız bir avantaj elde edebileceği gerekçesiyle daha da fazla yorum yapmak konusundan kaçındığını ifade etti.

Öte yandan Amerika Birleşik Devletleri Hükümet Sorumluluk Ofisi’nce alınan kararın Ağustos ayının başında verilmesi bekleniyor. Konuya ilişkin SpaceX yorum taleplerine ise cevap vermedi.

Bezos uzaya başarılı bir uzay yolculuğu yaptı

Bezos’un yeni verdiği teklif, New Shepard roketiyle uzayın sınırına uçmasından altı gün sonra geldi. Olay, şirketin geliştirdiği uzay turizmi pazarında mühim bir oyuncu olma amacı için önemli bir kilometre taşıydı.

Yorumlar (0)