Elon Musk duyurdu: Gözler 2022'de

ABD merkezli uzay teknolojileri şirketi SpaceX, Starship adlı uzay aracını 2022 yılının ilk aylarında dünyanın yörüngesine fırlatmak için deneme uçuşu yapacak.

BİLİM-TEKNOLOJİ 18.11.2021, 23:41 20.11.2021, 18:15
Elon Musk duyurdu: Gözler 2022'de

Şirketin kurucusu Elon Musk, NASA desteğiyle geliştirilen Starship'i önümüzdeki ocak ayında ilk kez yörüngeye fırlatma denemeleri yapacaklarını duyurdu.

Musk, Ay'a geri dönüş projesi çerçevesinde geliştirilen Starship'in uçuş hazırlıklarına ilişkin olarak, "Aralık ayında test faaliyetlerini hızlandıracağız. İlk uçuşa dair risk bir hayli fazla, bu sebeple başarı olasılığının çok fazla olduğunu söylemem mümkün değil." ifadelerini kullandı.

Buna karşın çok ilerleme sağladıklarını dile getiren Musk, ilk defa bir mega kuvvetlendiricinin üzerinde fırlatılacak olan Starship'in 2022 yılı sona ermeden başarılı bir şekilde yörüngeye varacağından emin olduğunu belirtti.

Hedef: Mars

NASA, geçtiğimiz nisan ayı içerisinde 'Artemis' programı kapsamında 2025 yılında Ay'a gidecek olan astronotların iniş kapsülünün inşası için SpaceX'i tercih ettiğini açıklamıştı.

SpaceX, Starship'in 'SN15' adlı prototipini beşinci denemede yaklaşık olarak 10 dakikalık yüksek irtifadaki uçuşunun akabinde güvenli bir şekilde iniş yapmasını başarmıştı.

2028 yılına değin devam etmesi öngörülen insanlı seferlerin akabinde Ay yörüngesinde bir uzay istasyonu oluşturulması ve bu istasyon basamak olarak kullanılıp, Mars'a insanlı seferler gerçekleştirilmesi amaçlanıyor. 

Yorumlar (0)